ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держоргани визначились, як блокувати заборонені російські сайти

23.02.2018, 10:35
Фото - netfreedom.org.ua

Нацкомісія з питань зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) схвалила проект постанови Кабінету Міністрів розроблений Держспецзв'язку (виконує функцію адміністратора в сфері телекому) щодо блокування заборонених російських сайтів, повідомляє Ліга.

В узгодженому з НКРЗІ проекті зазначено, що оператори повинні здійснювати блокування сайтів за доменними іменами і відповідними їм IP-адресами.

“З одного боку, це найпростіша форма блокування. Для цього операторам не знадобиться купувати дороге обладнання. З іншого - вона дуже кістлява. Адже, заблокувавши IP, можна закрити доступ відразу до декількох ресурсів, які знаходяться за однією і тією ж адресою”, - пише видання.

Держспецзв'язку також визначилася з тим, як моніторити виконання операторами блокування. У проекті постанови сказано, що відомство має купити спеціальну апаратуру, яка буде стежити за тим, як провайдери блокують сайти.

Але, згідно з проектом, на це буде виділено всього 3,5 млн грн. Держспецзв'язку та СБУ повинні встановити спецзасоби на мережах, які мають з'єднання з мережами інших держав. Хоча,  зауважує видання, з постанови неясно, на які саме мережі буде встановлено таке обладнання і чи вистачить зазначеної суми на його закупівлю.

Учасники ринку вважають, що сума, яка буде потрібна, щоб моніторити навіть 15 операторів, може становити кілька сотень мільйонів гривень.

Як повідомляв ІМІ, 15 травня 2017 року Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, які передбачають блокування доступу до російських соцмереж “ВКонтакте” і “Однокласники”, а також до сервісів “Яндекса” і Mail.ru.

17 травня 2017 року набув чинності указ Президента України Петра Порошенка про введення санкцій відносно низки російських юридичних осіб, зокрема “Яндекса”, Mail.ru, “ВКонтакте” та “Однокласників”. Документ опубліковано в “Урядовому кур’єрі”.

СБУ разом з іншими правоохоронними органами розробляла зміни до законодавства України щодо механізму блокування російських соцмереж і сервісів.

Liked the article?
Help us be even more cool!