ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держдума РФ схвалила законопроект про автономну роботу інтернету

13.02.2019, 13:26
Фото -u-f.ru

12 лютого Держдума РФ схвалила в першому читанні законопроект про автономну роботу інтернету в Росії, який доручає управління російським сегментом інтернету Федеральній службі з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд). Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на російську службу BBC.

Законопроект передбачає низку поправок до російських законів “Про зв'язок” і “Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації”, його внесли до Держдуми сенатори Андрій Клішас, Людмила Бокова і депутат від ЛДПР Андрій Луговий.

Мета законопроекту, за словами його авторів, полягає в тому, щоб російський сегмент інтернету зміг продовжити роботу навіть у разі, якщо його відключать від загальносвітової мережі. Підштовхнула парламентаріїв до підготовки законопроекту, як зазначено в пояснювальній записці, ухвалена у вересні 2018 року Стратегія національної кібербезпеки США.

Передбачається, що в разі виникненні загрози управляти інтернетом у Росії доручать регулятору у сфері телекомунікацій – Роскомнагляду. Але навіть за відсутності загроз Роскомнагляд, за задумом авторів, сам блокуватиме заборонені в Росії сайти (зараз це роблять самі оператори).

Законопроект зобов'яже інтернет-провайдерів встановити у своїх мережах технічні засоби протидії загрозам. Весь обмін трафіком на території Росії проходитиме тільки через спеціальні точки обміну трафіком. Влада зможе відмовляти операторам, а також соцмережам і месенджерам у під'єднанні до точок обміну трафіком, якщо вони не будуть виконувати вимог Роскомнагляду або правоохоронних органів. Законопроект також передбачає створення національної системи доменних імен, яка буде використовуватися, якщо російський сегмент інтернету буде заблокований ззовні.

Законопроект може створити правову основу для реалізації проекту блокувань за допомогою технології DPI (від англійського deep packet inspection – "глибокий аналіз пакетів"), сказав BBC експерт з блокування Філіп Кулін. Схема роботи DPI полягає в тому, що в інтернет-провайдера встановлюється програмно-апаратний комплекс, який аналізує весь трафік і виділяє специфічні пакети, властиві конкретним сайтам або додаткам.

Нагадаємо, влада Росії прибирає анонімність у месенджерах, блокує роботу месенджера Telegram, погрожує Twitter і Facebook адміністративними справами, вимагає від Google видаляти з пошуку заборонені в Росії сайти, а від YouTube – видаляти заборонене в Росії відео.

Liked the article?
Help us be even more cool!