ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держдеп назвав п'ять дезінформаційних наративів російської пропаганди

21.01.2022, 11:07
Фото – kmfoundation.org
Фото – kmfoundation.org

Державний департамент США опублікував п’ять головних дезінформаційних наративів російської пропаганди, які діють як шаблон, що дає змогу Кремлю коригувати їх з повним ігноруванням істини для підтримки своїх політичних цілей.

Про це повідомляється на сайті Держдепу, пише Укрінформ.

У публікації йдеться, що російські військові та розвідувальні структури залучені до дезінформаційної діяльності та пропаганди, включно з операціями в соцмережах, використанням телебачення і радіо для дезінформації, проведенням конференцій, спрямованих на хибне переконання, що це Україна, а не Росія винна в посиленні напруженості в регіоні. Також до цього належать кібероперації.

Також наводяться п’ять основних тем російської дезінформації, які Кремль зараз коригує, намагаючись наповнити інформаційне середовище фальшивими наративами про свої дії в Україні.

Темою №1 є “Росія – невинна жертва”, йдеться у публікації. Російські урядовці хибно зображають РФ як вічну жертву, а її агресивні дії – як вимушену відповідь Сполученим Штатам або їхнім союзникам і партнерам. “Щоб посилити ці претензії, Росія використовує свій улюблений ярлик, щоб спробувати завдати удару у відповідь: “русофобія”. Після вторгнення до України 2014 року РФ і підконтрольні уряду дезінформаційні ЗМІ стали звинувачувати всіх, хто ставив під сумнів дії Росії, що вони є ксенофобськими русофобами”, – йдеться в повідомленні.

Держдеп наводить діаграму, згідно з якою русофобія не спричиняла серйозного занепокоєння в МЗС РФ чи фінансованих державою дезінформаційних ЗМІ, поки російські військові не вторглися в Україну.

Тема №2“Історичний ревізіонізм”. Як зазначають у Держдепі, коли історія не збігається з політичними цілями Кремля, російські урядовці та їхні представники заперечують історичні події або спотворюють історичні наративи, щоб спробувати представити Росію в сприятливішому світлі.

Наприклад, угода про ненапад 1939 року між СРСР та нацистською Німеччиною, відома як пакт Молотова – Ріббентропа, який допоміг розгорнути Другу світову війну, є політично незручною для режиму Путіна. У 2020 році Путін опублікував викривлену версію початку Другої світової війни, применшуючи роль СРСР та перекладаючи провину на інші країни. Тих, хто не погоджується з викривленою версією історії, Росія називає нацистами чи симпатиками нацистів, йдеться в публікації.

Аналогічно Кремль спотворює факти щодо історії державності України, поведінки НАТО під час розпаду Радянського Союзу, стосовно ГУЛАГу, Голодомору в Україні та багатьох інших подій.

Тема №3“Крах західної цивілізації неминучий”. Росія поширює неправдиві твердження про те, що західна цивілізація руйнується і відійшла від “традиційних цінностей”, оскільки вона працює над гарантуванням безпеки та рівних прав для ЛГБТКІ-спільноти й пропагує такі концепції, як рівність жінок та мультикультуралізм.

Наприклад, Путін поширював фейк, що Захід практично скасував поняття “мати” і “батько”, а замість цього замінив їх на “батько 1 і 2”, тоді як міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров написав, що західні учні “вчать у школі, що Ісус Христос був бісексуалом”.

Загибель західної цивілізації є одним з найстаріших дезінформаційних наративів Росії, яку документують з XIX століття, наголошують у публікації.

Тема №4“Популярні рухи – це “кольорові революції” за підтримки США”. Росія не може погодитися з тим, що всі люди повинні мати право на свободу вираження поглядів, а уряд має бути відповідальним перед своїм народом. Кремль звинувачує США в організації протестів та “кольорових революцій” у Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Україні, а також на Близькому Сході та в Африці.

“Якщо народний рух є продемократичним і реформаторським і вважається таким, що не відповідає геополітичним інтересам Росії, Кремль критикуватиме його легітимність і стверджуватиме, що за цим таємно стоять США”, – зазначається в повідомленні.

Тема №5 “Реальність така, якою її хоче бачити Кремль”. Кремль часто намагається створити багато фальшивих реалій та внести плутанину в інформаційне середовище, коли правда не в його інтересах. Часто російські посадовці висувають аргументи, покликані перекласти провину з уряду РФ, навіть якщо деякі наративи суперечать один одному. Однак з часом подання кількох суперечливих наративів саме по собі може стати методом, призначеним для створення плутанини та перешкоджання пошуку правди, йдеться в публікації.

Інші елементи російської дезінформаційної та пропагандистської екосистеми, такі як зловживання фінансованими державою джерелами дезінформації або соціальними мережами, допомагають просувати численні неправдиві наративи. Наприклад, лише щодо справи про отруєння в британському Солсбері колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його доньки російські фінансовані й керовані державою ЗМІ RT і Sputnik поширили 138 суперечливих наративів у 735 матеріалах.

Цю ж техніку РФ використала для дезінформації про катастрофу літака MH17 на Сході України й російського вторгнення в Грузію у 2008 році. Метою є заплутати та маніпулювати правдою в інтересах Кремля.

Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що Росія нав’язує дискусію щодо розширення НАТО, щоб відвернути увагу від агресії проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!