ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держава має фінансувати англомовне іномовлення і працювати з західною аудиторією — директорка ІМІ Оксана Романюк

12.10.2023, 17:20

Українські державні комунікації мають бути спрямовані на західну аудиторію, щоб протидіяти там російській пропаганді. Про це сказала директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк на конференції National Media Talk-2023 12 жовтня. 

“Я щойно повернулася з конференції в західній Європі. Мене вразило, яка там потужна російська пропаганда і як мало говорять про Україну. Мені казали: “У нас зросли ціни, в цьому винувата Україна”, “Ми всі втомилися від України”. Саме сюди мають бути спрямовані державні комунікації. Важливо, як ми комунікуємо із західною аудиторією. Мені здається, ми приділяємо цьому дуже мало уваги”, — зазначила Оксана Романюк.

Водночас, створення державних телеканалів для внутрішньої аудиторії є порушенням зобов’язань України перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи, наголосила директорка ІМІ. Так, у 2005 році Україна взяла зобов’язання відмовитися від державного мовлення і створити суспільне.

“Я би хотіла, щоб держава перестала намагатися будувати тут російське телебачення. Для нас вертикальні схеми абсолютно неприродні, ми — горизонтальне суспільство. Понад те, вертикальна система крихка. Набагато легше встояти на тисячі і мільйоні ніжок. Схеми з Єдиним марафоном, фінансуванням незрозумілого мені телеканалу "Дом", який має 72% аудиторії всередині України і транслює розважальний контент, неефективні. У той самий час західна Європа, яка має бути пріоритетом нашої зовнішньої політики, яка нас підтримує і зацікавлена бачити, що тут відбувається, куди йдуть її гроші на відновлення — взагалі випадає з комунікацій. Я би хотіла, щоб гроші спрямовувалися на роботу з цією аудиторією”, — каже Оксана Романюк.

Директорка ІМІ називає малорезультативним вкладання державних грошей у комунікації на російську аудиторію.

“Це та сама історія, коли хтось фінансує медіа російською мовою, сподіваючись, що вони змінять ставлення росіян до українців. Не змінять. Ми всі бачимо результати російських опитувань, і зовнішніх, і внутрішніх: стабільна підтримка Путіна і війни понад 70%”, — пояснила Оксана Романюк.

Liked the article?
Help us be even more cool!