ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держдума Росії зробила крок до прирівнювання Google та Яндекс до ЗМІ

20.04.2016, 12:09

19 квітня Держдума Росії ухвалила в першому читанні законопроект, який фактично прирівнює новинні агрегатори до ЗМІ і встановлює штрафи до 3 мільйонів рублів за порушення вимог проекту закону, повідомляє РІА Новини.

Документ внесли на розгляд Держдуми в лютому депутати Олексій Казаков (СР) і Олександр Ющенко (КПРФ). У законопроекті встановлюється обов'язок новинних агрегаторів перевіряти достовірність інформації, що поширюється, а частка іноземного фінансування таких ресурсів не повинна перевищувати 20%.

Згідно із законопроектом, новинний агрегатор, відвідуваність якого становить понад 1 мільйон користувачів на добу, зобов'язаний перевіряти достовірність суспільно значимої інформації до її поширення і видаляти її за приписом Роскомнагляду.

Пропонується встановлювати адміністративну відповідальність за невиконання власником новинного агрегатора вимог законопроекту. Зокрема, поширення інформації з порушенням законодавства РФ тягне за собою накладення адміністративного штрафу на громадян у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадових осіб - у розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на юридичних осіб - від 800 тисяч до мільйона рублів.

Повторне вчинення адміністративного правопорушення тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадових осіб - у розмірі від 600 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на юридичних осіб - від 2 до 3 мільйонів рублів.

Голова комітету Держдуми з інформаційної політики Леонід Левін не виключив, що норму про премодерації матеріалів можуть прибрати із законопроекту до другого читання.

Як повідомляв ІМІ, депутати Держдуми РФ Олексій Казаков та Олександр Ющенко внесли до Держдуми законопроект, згідно з яким великі новинні агрегатори прирівнюються до ЗМІ. Відповідні поправки пропонується внести до закону “Про інформацію, інформтехнології і про захист інформації” та до Кодексу про адміністративні правопорушення РФ.

Законопроект вводить особливий правовий режим для інтернет-ресурсів, які збирають, обробляють і поширюють інформацію (вводиться нове поняття “новинний агрегатор”). У разі ухвалення законопроекту під його дію підпадуть до 30 великих компаній: Яндекс, Mail.ru, Google, Rambler, ВКонтакте, “Супутник”, Facebook, Twitter та ін.

Liked the article?
Help us be even more cool!