ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Депутати від БПП пропонують Раді криміналізувати наклеп

21.11.2018, 13:51

Три народні депутати від партії “Блок Петра Порошенка” пропонують Верховній Раді ввести кримінальну відповідальність за наклеп з обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі до трьох років.

Законопроект №9306 “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп” депутати Микола Паламарчук, Артур Палатний та Олег Велікін зареєстрували в парламенті 20 листопада.

Депутати пропонують доповнити Кримінальний кодекс України статтею 151-2, у якій наклепом вважається “умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію”. Санкція – штраф у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до одного року, або обмеження волі до двох років.

Ті самі дії, "вчинені шляхом публічного демонстрування у творах, в засобах масової інформації або в мережі Інтернет", караються штрафом в розмірі від 500 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років.

“Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, поєднані з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, – караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого”, – йдеться в законопроекті.

У пояснювальній записці до законопроекту його автори обґрунтовують ухвалення документа тим, що журналісти досить часто публікують і поширюють інформацію, яка не відповідає дійсності. Одним з останніх випадків поширення інформації, яку автори законопроекту вважають неправдивою, є “випадок зі звинуваченнями, що лунають з боку деяких засобів масової інформації на адресу народного депутата України щодо причетності до вчинення особливо тяжкого злочину (напад на громадську активістку К. Гандзюк)”.

Автори законопроекту зазначають, що деякі ЗМІ “безпідставно, без наведення будь-яких доказів звинувачують народного депутата України в причетності до певних трагічних подій”.

“Вважаємо, що такі дії не тільки шкодять об’єктивному проведенню досудового розслідування у резонансному кримінальному провадженні та встановленню реальних винуватців у цьому жахливому злочині, а й насамперед порушують конституційний принцип, відповідно до якого будь-яка особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду”, – йдеться в пояснювальній записці.

Ініціатори законопроекту вважають, що введення відповідальності за наклеп дозволить створити механізми захисту.

“У зв’язку з вищезазначеним, перегляд заходів захисту честі, гідності та ділової репутації особи та відповідальності за посягання на такі конституційні приписи є актуальним в даний час та дозволить створити механізми захисту”, – йдеться в записці.

Як повідомляв ІМІ, 18 вересня 2012 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №11013 щодо криміналізації наклепу, автором якого був народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський, а 2 жовтня 2012 року парламент скасував своє рішення.

16 січня 2014 року Верховна Рада з порушенням процедури ухвалила, а 17 січня президент Віктор Янукович підписав закон №3879 В. Колесніченка – В. Олійника, що обмежував права громадян на мирні зібрання і свободу слова. Зокрема, встановлювалася кримінальна відповідальність за наклеп. Пізніше закон був скасований.

19 серпня 2016 року народний депутат, власник телеканалу NewsOne Євген Мураєв зареєстрував у Верховній Раді законопроект №5034 “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо уточнення відповідальності за вчинення злочинів проти волі, честі та гідності особи)”. Законопроектом пропонувалося доповнити Кримінальний кодекс України новими статтями 151-1 та 151-2, що встановлюють кримінальну відповідальність за наклеп та образу.

Також свого часу відповідні законопроекти реєстрували Леонід Черновецький (2004 рік), Василь Кисельов (2006 рік та 2010 рік), Антон Яценко (2008 рік).

Liked the article?
Help us be even more cool!