ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Депутати Сейму Латвії пропонують заборонити російські субтитри до фільмів

22.03.2023, 11:26
Фото – Делфі
Фото – Делфі

У Латвії депутати урядової фракції Національного об'єднання в сеймі розробили поправки до закону “Про державну мову”, які передбачають заборону на титри російською мовою у фільмах, повідомляє Delfi.

Зараз цей закон стверджує, що кінофільми, відеофільми та їхні фрагменти, призначені для публічного показу, мають бути озвучені або дубльовані державною мовою чи забезпечені субтитрами державною мовою разом з оригінальним звуковим супроводом. Водночас актуальна редакція закону дозволяє використовувати титри до фільмів і іноземною мовою.

Депутати від Нацоб'єднання пропонують змінити закон так, щоб фільми можна було титрувати офіційними мовами ЄС, але не російською мовою.

В анотації до законопроєкту йдеться, що зміни необхідні для зміцнення статусу латиської як єдиної державної мови в Латвії.

“Паралельні титри фільмів двома мовами – латиською та російською – було запроваджено під час окупації. Така практика не тільки не стимулює вивчення латиської мови, а й створює ілюзію, що Латвія є частиною так званого “русского мира”, де публічна інформація має надаватися також російською мовою. Це підриває створення єдиного суспільства і зміцнює двогромадне середовище в Латвії”, – йдеться в анотації до законопроєкту.

Також Нацоб'єднання нагадує, що народ Латвії на референдумі явно відкинув спроби запровадити другу державну мову поряд з латиською. Мета законопроєкту – сприяти реалізації цього рішення.

На думку авторів законопроєкту, зміни сприятимуть інтеграції суспільства, а також створять стимул для всіх жителів Латвії вивчати й використовувати латиську мову.

Сейму ще належить вирішити, чи брати законопроєкт до розгляду.

Як повідомляв ІМІ, у лютому 2023 року Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) тимчасово обмежила доступ до низки пов'язаних з російськими пропагандистськими ЗМІ сайтів (здебільшого під блокування потрапили регіональні дзеркала Sputnik і RT) на території Латвії до зняття санкцій Європейського Союзу.

Liked the article?
Help us be even more cool!