ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Депутати пропонують заборонити російську музику і кіно до кінця війни

12.04.2022, 12:01
Фото: ThinkStock
Фото: ThinkStock

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується запровадити квоту 50% на українські пісні в ефірі радіостанцій і телеканалів та водночас заборонити відтворення російських аудіовізуальних творів до завершення агресії російської федерації проти України.

Відповідний законопроєкт №7273 зареєстрували у Верховній Раді 11 квітня депутати з фракцій “Слуга народу”, “Європейська солідарність”, “Голос”, групи “Партія “За майбутнє”.

Законопроєкт пропонує внести зміни до статті 9 Закону “Про телебачення та радіомовлення” щодо запровадження 50-відсоткової квоти музичних творів українською мовою для радіостанцій і музичних телеканалів та доповнити новою статтею, яка передбачає заборону відтворення музичної продукції походження держави-агресора.

Відповідна заборона діятиме “на період до звільнення всіх окупованих українських територій та припинення агресії з боку російської федерації”.

Заборона стосуватиметься відтворення аудіовізуальних творів у виконанні громадян і резидентів держави-агресора:

  • на радіо;
  • на телебаченні;
  • в розважальних закладах;
  • громадському транспорті (у комунальних та приватних перевізників);
  • в закладах освіти, закладах культури та відпочинку;
  • готельного та ресторанного бізнесу, кінотеатрах;
  • громадському просторі.

Нагадаємо, частина друга статті 9 Закону “Про телебачення та радіомовлення” передбачає, що телерадіоорганізації під час здійснення радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою в обсязі не менш ніж 35% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менш ніж 35% загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 7.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00. Однак, зазначається в пояснювальній записці, практика застосування цих норм вказує на їхню недостатню ефективність.

“Ми вже переконались остаточно, що російські фільми та музика несуть ядовиті програми поведінки, отруєні цінності та садистські меседжі. По-іншому не можна пояснити поведінку недолюдків-окупантів, які виросли під впливом цієї культури та влаштували звірські розстріли мирних громадян та мародерства в наших містах. У зв’язку з цим вважаємо, що необхідно назавжди припинити трансляцію російських серіалів та фільмів, крім того, вилучити зі свого ефіру музику російського походження. Тому є необхідність у створенні закону про квотування української музики в радіо ефірі музичних радіостанцій та музичних телеканалів на рівні не менше ніж 50% ефірного часу шляхом вдосконалення закону про квоти 2016 року, помилки якого призвели до можливості маніпуляцій деякими радіостанціями і, як наслідок, – саботажу закону про квоти, а також у забороні відтворення музичної продукції походження держави-агресора”, – йдеться в пояснювальній записці.

Liked the article?
Help us be even more cool!