ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Cуд зобов’язав «Нафтогаз» повторно розглянути запит журналістки «Української правди» щодо американських лобістів

03.08.2017, 14:45
Фото: "Доступ до правди"
Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв рішення за позовом Тетяни Козирєвої, журналістки «Української правди», проти НАК «Нафтогаз», яким визнав дії відповідача неправомірними і зобов’язав компанію розглянути запит повторно і таки надати відповідь у межах ЗУ «Про доступ до публічної інформації», повідомляє «Доступ до правди». Суд також додатково роз’яснив, що не може зобов’язати відповідача надати ці контракти, оскільки у відповіді, яку було надано на запит, не йшлося про те, що таких контрактів немає, - ця інформація прозвучала лише у запереченнях на позов. «Суд не може досліджувати, чи є такі контракти, чи немає. Але це може стати предметом наступного позову, коли буде надано повторну відповідь на запит. Поки ж позивач відмовив у наданні публічної інформації взагалі, а я їх зобов’язую її надати», - проголосила у залі засідань суддя Нана Вєкуа. Юрист позивача Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини», у коментарі «Доступу до правди» наголосив, що головне у цьому рішенні, що суд наголосив, що це неправомірна відмова, а посилання на те, що інформація є комерційною, безпідставне.

Як повідомляв ІМІ, 11 квітня журналістка видання «Українська правда» Тетяна Козирєва подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва з приводу ненадання ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» публічної інформації.

Козирєва зверталася до компанії з проханням надати копії контрактів НАК «Нафтогаз України», укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge. У відповіді компанія повідомила, що не є розпорядником цієї інформації.

Окружний адміністративний суд міста Києва переніс на 22 червня розгляд справи журналістки «Української правди» Тетяни Козирєвої до НАК «Нафтогаз України» з приводу ненадання інформації на запит.

На попередньому засіданні НАК «Нафтогаз України» пояснив у суді, що не надав на інформаційний запит журналістки «Української правди» Тетяни Козирєвої копії контрактів, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge, бо не укладав їх.

Представниця ІМІ Надія Вірна започаткувала ініціативу «На суд за доступ», яка компенсує журналістам та активістам витрати на судовий збір щодо позовів про захист права на інформацію.

Це перший позов, підтриманий ініціативою «На суд за доступ», яка компенсує витрати на судовий збір.

Liked the article?
Help us be even more cool!