ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

CPJ закликає українську владу "захистити безпеку" Сергацкової

21.07.2020, 11:01
Фото – cpj.org/
Фото – cpj.org/

Комітет захисту журналістів (CPJ) увечері 20 липня прокоментував виїзд співзасновниці проєкту "Заборона" Катерини Сергацкової з Києва через побоювання за власну безпеку. Про це повідомляє Радіо Свобода

У своїй заяві організація закликала Київ гарантувати Сергацковій та її родичам безпеку.

"Українська влада повинна здійснити швидке та прозоре розслідування погроз журналістці Катерині Сергацковій і її родині та притягнути порушників до відповідальності. Безпека Сергацкової та її родини мають бути захищені, і вона повинна мати можливість продовжувати свою журналістську роботу без побоювань за власне життя та життя своїх близьких", – цитує пресслужба CPJ координаторку програми Комітету з Європи та Центральної Азії Ґульнози Саїд.

Комітеті зазначають, що звернулися до журналіста Романа Скрипіна, який оприлюднив фото Сергацкової з її дитиною, по коментар, на що той відповів, що знайшов світлину у відкритому доступі. 18 липня про це публічно повідомив і сам Скрипін.

CPJ стверджує, що в коментарях до видалених дописів Скрипіна була оприлюднена адреса Сергацкової в Києві.​

14 липня британське видання Independent повідомило, що Катерина Сергацкова залишила Київ та звернулася до поліції через погрози. На уточнювальне запитання Радіо Свобода вона повідомила, що "виїхала з Києва, але поки не з України". Також Сергацкова підтвердила, що її адвокат надіслав заяву в поліцію.​

3 липня "Заборона" опублікувала статтю про ймовірні зв’язки між лідерами ультраправих та неонацистських груп з керівництвом фактчекінгового проєкту StopFake. У відповідь організація розкритикувала матеріал і назвала його частиною тренду "цькування та залякування від проросійського медіа".

Згодом коментатори в соціальних мережах почали погрожувати Сергацковій через нібито проросійську пропаганду. 11 липня український журналіст зі 130 тисячами підписників опублікував у Facebook фото Сергацкової та її сина, розповів деталі її біографії та припустив, що вона працює на російську розвідку.

У коментарях дописувачі погрожували співзасновниці "Заборони" вбивством та фізичним насильством, публікували її адресу та фотографію її будинку. Хоча пост згодом видалили, журналіст продовжив висловлюватися на адресу Сергацкової.

У великій кількості дописів згадується, що вона була громадянкою Росії. Український паспорт журналістка отримала у 2015 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!