ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посадовці США закликали розслідувати діяльність виробника роутерів TP-Link через загрозу китайських кібератак

16.08.2024, 17:37

Двоє американських посадовців закликали адміністрацію президента США Джо Байдена розслідувати діяльність китайського виробника роутерів TP-Link Technology Co і дочірніх компаній через можливу загрозу національній безпеці, повідомляє Reuters.

Посадовці побоюються, що ці роутери можуть бути використані для кібератак проти США.

Представник Республіканської партії Джон Муленаар і Демократичної Раджа Крішнамурті, очільники спецкомітету Палати представників з питань Китаю, 13 серпня надіслали відповідного листа міністерству торгівлі США. Цей лист переглянули журналісти Reuters.

За даними дослідницької компанії IDC, TP-Link обслуговує переважно приватних споживачів і є міжнародним лідером продажів WiFi-роутерів. 

Закликаючи до розслідування, посадовці США послалися на точки вразливості в прошивці TP-Link і на випадки, коли роутери компанії використовувалися для кібератак на представників європейських урядів.

“Ми просимо міністерство торгівлі перевірити загрозу, яку становлять (повʼязані з Китаєм роутери для малих офісів / дому), зокрема ті, які постачає найбільший виробник у світі TP-Link”, – ідеться в листі міністерці Джині Раймондо.

Посадовці назвали це питання “кричущою проблемою національної безпеки”.

У міністерстві торгівлі заявили, що відреагують на лист через відповідні канали комунікації.

Посольство Китаю висловило сподівання, що уряд США “матиме досить доказів під час зʼясування джерела кіберінцидентів, а не озвучуватиме необґрунтовані домисли й звинувачення”.

У TP-Link заявили, що компанія не торгує своєю продукцією в США й що їхні роутери не мають безпекових вразливостей.

Торік США, країни-союзники й Microsoft виявили кібероперацію Volt Typhoon: повʼязані з китайським урядом хакери захоплювали управління домашніми роутерами й намагалися приховати подальші атаки на критичну інфраструктуру США. Втім, у січні міністерство юстиції США заявило, що переважна більшість залучених хакерами роутерів була вироблена компаніями Cisco й NetGear.

Минулого року Агентство з кібербезпеки й інфраструктури США повідомило, що роутери TP-Link мали вразливість, з якої можна скористатися для віддаленого виконання коду.

Водночас американська безпекова компанія Check Point повідомила, що хакери, повʼязані з китайською урядовою групою, використали вірус у прошивці роутерів TP-Link для нападу на посадовців європейських міністерств закордонних справ.

Міністерство торгівлі уповноважене заборонити чи обмежити транзакції між американськими компаніями й компаніями з “ворожих” країн на кшталт Китаю, Росії, Куби, Ірану, Північної Кореї й Венесуели, якщо продукти цих компаній становлять загрозу національній безпеці США.

Марія Ігнатьєва, Валенитна Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!