ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чоловіка в Саудівській Аравії засудили до смертної кари за критику уряду в соцмережах

Влада Саудівської Аравії засудила до смертної кари чоловіка, який критикував уряд у соцмережах і звинувачував його в корупції й порушеннях прав людини.

Про це виданню AFP повідомили брат засудженого й інші джерела, ознайомлені зі справою, передає cbsnews.com.

Спеціальний кримінальний суд – секретна установа, створена 2008 року для проваджень у справах про тероризм і відома нечесними процесами, що закінчувалися смертною карою, – ухвалив цей вирок Мохаммеду аль-Ґамді в липні.

Аль-Ґамді звинуватили, зокрема, у змові проти саудівської влади, підваженні державних установ і підтримці терористичної ідеології, розповіли AFP джерела, ознайомлені з подробицями справи.

Виданню не вдалось отримати коментар від саудівських посадовців.

Правозахисники стверджують, що ця справа унаочнює активні намагання влади придушити критику в соцмережах – навіть з акаунтів з небагатьма підписниками.

Саїд аль-Ґамді – брат Мохаммеда й активіст, який проживає за межами країни у вигнанні, – заявляє, що справа проти Мохаммеда щонайменше частково спиралася на його пости в Х (раніше Twitter), де той критикував дії уряду й підтримував "в’язнів сумління" на кшталт священнослужителів Салмана аль-Авда й Авада аль-Карні.

Акаунт Мохаммеда аль-Ґамді в Х має всього дев’ять підписників, зазначає правозахисний центр Перської затоки (Gulf Centre for Human Rights).

"Саудівські суди посилюють репресії й публічно демонструють ціну своїх обіцянок провести реформи, – каже очільниця відділу моніторингів і комунікацій правозахисної групи ALQST Ліна аль-Гатлуль. – Як може світ повірити, що країна проводить реформи, коли її громадянину збираються відрізати голову за твіти на анонімному акаунті, який не має й 10 підписників?" 

Уряд Саудівської Аравії часто критикують за активне використання смертної кари: торік у країні було страчено 147 людей за підрахунками AFP. Кількість людей, страчених цього року, наразі становить 94.

Новини в державних ЗМІ не згадують про спосіб страти, але в минулому обезголовлення було найпоширенішим методом.

Очолена наслідним принцом Мохаммедом ібн Сальманом (фактичним головою країни), Саудівська Аравія працює над запровадженням плану реформ, відомого як "Vision 2030" й покликаного перетворити донедавна закрите королівство на туристичний і бізнес-регіон світового значення.

Втім, владу країни досі критикують за стан прав людини: минулого року вона зазнала широкого засудження, прирікши двох жінок до кількох десятиліть за ґратами за критику уряду в соцмережах.

Місцевий політичний клімат "забруднений репресіями, терором і політичними арештами людей просто за висловлення своєї думки навіть шляхом написання чи вподобання твітів, де критикується ситуація", – каже Саїд аль-Ґамді.

Як повідомляв ІМІ, в Ірані в травні 2023 року стратили двох чоловіків, які були засуджені до смертної кари за використання соціальних мереж для пропаганди "атеїзму й образи релігійних та ісламських святинь".

Liked the article?
Help us be even more cool!