ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чернігівська ОДА зобов’язала працівників погоджувати коментарі та виступи до оприлюднення в ЗМІ

12.11.2020, 11:26
Фото – politico.eu
Фото – politico.eu

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації надіслав керівникам установ обласного підпорядкування листа, який передбачає погодження коментарів та виступів до оприлюднення їх у ЗМІ.

Відповідний лист щодо оптимізації комунікацій із засобами масової інформації за підписом директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександра Левочка оприлюднило місцеве інтернет-видання "Свобода.ФМ", повідомляє представник ІМІ в Чернігівській області.

У листі йдеться про те, що керівники та представники закладів і підприємств мають інформувати про запрошення на теле- та радіоефіри, а також погоджувати свої коментарі й виступи до їхнього оприлюднення в ЗМІ. Сам документ, зазначається в листі, розіслали на виконання доручення голови Чернігівської ОДА Анни Коваленко від 5 листопада.

Як пише "Свобода.ФМ", лист збігся в часі з винесенням на широкий загал ситуації навколо звільнення працівників Чернігівського академічного музично-драматичного театру імені Шевченка.

Водночас на запит представника ІМІ та низки місцевих засобів масової інформації Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації надав коментар щодо ситуації, що склалася. 

Так, в ОДА пояснюють, що відповідне доручення керівниця адміністрації підписала 5 листопада для “впровадження якісного інформування та забезпечення належних комунікацій обласної державної адміністрації, висловлення єдиної точки зору та спільного бачення щодо стратегії розвитку області, забезпечення синхронності, узгодженості й відсутності суперечностей у комунікаціях”.

Також в адміністрації відмежувалися від вказівок щодо погодження спілкування зі ЗМІ для комунальних закладів чи будь-яких інших установ, що не входять до структури обласної державної адміністрації.

"Жодних доручень щодо обмеження свободи слова та думки, вільного висловлення думок не було і не могло бути. Чернігівська ОДА наголошує на безумовному дотриманні принципів свободи слова і думки", – підсумували в адміністрації.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що пояснення, які оприлюднено на сайті Чернігівської ОДА, суперечать принципам відкритості й прозорості діяльності суб’єктів владних повноважень. Водночас, за його словами, саме по собі повідомлення Чернігівської ОДА “щодо оптимізації комунікації із засобами масової інформації” не містить якихось речей, які суперечать чинному законодавству України й порушують свободу слова. 

"У листі пропонується повідомляти про зустрічі зі ЗМІ без заборони таких зустрічей або узгодження такої зустрічі. Навіть погодження інформаційних матеріалів, хоча і наближається до ознак цензури, передбаченої статтею 24 Закону України "Про інформацію", все ж таки не є вимогою саме до журналіста або засобу масової інформації, як про це зазначено в законі", – зазначив юрист.

Водночас, додав Алі Сафаров, з пояснення, розміщеного на сайті Чернігівської ОДА, зокрема з речення: “Основна мета – впровадження якісного інформування та забезпечення належних комунікацій обласної державної адміністрації, висловлення єдиної точки зору та спільного бачення щодо стратегії розвитку області, забезпечення синхронності, узгодженості й відсутності суперечностей у комунікаціях”, випливає, що метою згаданого повідомлення є якраз обмеження інформації, уникнення витоку інформації про спірні питання, про неоднозначні й суперечні моменти в діяльності суб’єктів владних повноважень щодо розв'язання різноманітних суспільно важливих питань. 

"Така мета вже дійсно суперечить принципам відкритості й прозорості діяльності суб’єктів владних повноважень. Варто також нагадати, що будь-яка заборона будь-якому посадовцю коментувати журналістам і засобам масової інформації поточні події є порушенням визначеного статтею 34 Конституції принципу свободи слова. Якщо посадовця, який надав коментар без узгодження, спробують якимось чином покарати, це буде протиправною дією і може потягнути за собою відповідальність для керівництва", – сказав юрист ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!