ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Черкаська міськрада зобов’язала чиновників погоджувати коментарі для ЗМІ

12.08.2019, 16:22

Управління інформаційної політики Черкаської міської ради зобов’язало керівників департаментів та структурних підрозділів погоджувати коментарі для ЗМІ.

6 серпня міський голова Черкас видав розпорядження, яким, зокрема, затвердив порядок взаємодії посадових осіб органів місцевого самоврядування із засобами масової інформації.  Так, у додадку до розпорядження йдеться про те, що директори департаментів та керівники самостійних структурних підрозділів Черкаської міської ради в обов’язковому порядку в письмовому вигляді мають погоджувати з управлінням інформаційної політики зміст і оприлюднення коментарів, інтерв’ю для засобів масової інформації з питань, що належать до їхньої компетенції.

“Якщо глянути на ситуацію на суто “побутовому” журналістському рівні, то подібні розпорядження можуть значно ускладнити роботу. Як мінімум це втрата оперативності. Нині й без того складно отримати коментарі від чиновників мерії. А узгодження слів у письмовому вигляді передбачає насамперед викладення матеріалу в письмовому вигляді, вичитування й надання відповіді у тому ж письмовому вигляді. Це немало часу навіть для коментаря у новини і в рази більше, наприклад, для ефірів. Ще більше бентежить узагалі необхідність узгодження. Адже така процедура може передбачати й непогодження керівником зазначеного управління коментування певних моментів. А це вже цензура й втрата повноти інформації”, – коментує ситуацію ІМІ шеф-редакторка телеканалу “ВІККА” Ірина Малюкова, яка опублікувала витяг із розпорядження на своїй сторінці у facebook, чим спровокувала бурхливу дискусію серед медійників.

Очільник управління інформаційної політики Андрій Крилов у коментарі ІМІ запевняє, що наразі це розпорядження відредаговане і проходить інстанції погодження, а додаток, у якому, зокрема, і містився згаданий пункт, видалено.

“Метою розпорядження було створення єдиної інформаційної політики міської ради. І акцент був не на тому, що керівники зобов’язані погоджувати коментарі, а на тому, щоб вони своєчасно і в рамках своїх компетенцій ці коментарі надавали. Ніхто нікого не заганяв у рамки”, – каже Крилов.

“Висвітлення діяльності місцевої ради, в тому числі через коментарі і інтерв’ю посадовців, регулюється законодавством України в декількох законах: “Про інформацію”, “Про доступ до публічної інформації”, “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” тощо. Саме ці нормативні акти є первинними, саме ними треба користуватися під час роботи як посадовим особам, так і журналістам. Якщо посадова особа відмовиться надавати інформацію журналісту, посилаючись на таке або якесь аналогічне розпорядження міського голови, – цю відмову можна розцінювати як недоступ журналіста до інформації або, можливо, як перешкоджання законній журналістській діяльності. Таке перешкоджання буде правопорушенням з боку посадової особи, незалежно від того, що саме написано в розпорядженні міського голови. І саме посадова особа буде нести юридичну відповідальність за таке порушення”, – коментує медіаюрист ІМІ Алі Сафаров.

   
Liked the article?
Help us be even more cool!