ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чехія надасть Україні мобільні майстерні для збереження рідкісних книг

Чеська Республіка через Національну бібліотеку передасть українським бібліотекам два мобільні пункти для збереження друкованої спадщини.

Про це повідомили міністр культури Чехії Мартін Бакса та представники державних установ і приватних компаній, повідомляє Radio Prague International.

Перший мобільний пункт за 10 мільйонів крон планують передати до середини наступного року, на другий хочуть зібрати гроші серед громадськості.

Як сказав журналістам міністр культури Чехії Мартін Бакса, цей проєкт Archa, тобто "Ковчег", є частиною програми "Підтримка української культури".

Перша мобільна майстерня матиме за завдання рятувати пам’ятки, пошкоджені внаслідок війни Росії проти України. Вона буде їздити Україною за вказівками українських книжкових інституцій, щоб швидко реагувати на потреби, сказав генеральний директор чеської Національної бібліотеки Томаш Фолтин.

У складі майстерні будуть, наприклад, пристрої для контролю фізичного стану книжкових фондів, робоче місце вакуумного пакування книжок, пошкоджених водою, чи робоче місце для очищення книжок. Також в обладнанні майстерні будуть захисні засоби для операторів, хімікати чи фільтри.

За словами Фолтина, після закінчення війни в Україні цю майстерню використовуватимуть, наприклад, у разі природних катастроф.

Друга майстерня матиме за завдання оцифрувати книги, які не пошкоджені, але які під загрозою знищення. Вартість цієї майстерні оцінюють у 12 мільйонів крон.

Радник із політичних питань посольства України в Чехії Євген Кулеша зазначив, що від початку повномасштабної агресії Росії проти України було пошкоджено чи знищено 1700 об’єктів культурної інфраструктури.

"Росія намагається знищити українську культуру, атакує пам’ятки, що не є воєнними цілями. Кожен такий крок - це геноцид українського народу", - сказав український дипломат.

Програма "Підтримка української культури" - це серія окремих проєктів, що їх готують спільно чеська й українська сторона. До прикладу, минулого року чеське Міністерство культури передало до України матеріальну допомогу для збереження культурних пам’яток.

Liked the article?
Help us be even more cool!