ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Британські письменники заявили, що зі Spotify до них не зверталися за дозволами на розміщення аудіокниг

Товариство авторів (Society of Authors, SoA) заявило, що воно "глибоко стурбоване" впровадженням розділу з аудіокнижками на стримінговому сервісі Spotify. Організація нагадала про "руйнівний вплив, який потокове передання музики справило на доходи артистів", тож побоюється, що літератори можуть постраждати так само.

Про це повідомляє Суспільне Культура за посиланням на The Guardian.

"Стримінг аудіокниг безпосередньо конкурує з продажами і є навіть більш руйнівним, ніж стримінг музики, оскільки книги зазвичай читають лише один раз, тоді як музику часто прослуховують багато разів", - йдеться у заяві SoA.

З 4 жовтня підписники Spotify Premium у Великій Британії та Австралії отримали доступ до понад 150 000 книг, які можуть слухати 15 годин на місяць безкоштовно.

У SoA додали, що до авторів чи агентів не зверталися за дозволами, контракти підписували тільки з великими видавництвами: "Видавничі контракти відрізняються, але, на нашу думку, більшість ліцензій, наданих видавцям для ліцензування аудіо, не містять стримінг".

Зокрема, письменниця Яра Родрігес Фаулер заявила, що з нею "взагалі не радилися" щодо публікації її книги на стримінгу. Письменник та історик Грег Дженнер написав у X (колишній Twitter), що дізнався про угоду зі Spotify, "коли друг знайшов обидві наші аудіокниги на Spotify, а ми й гадки не мали".

Літературний агент Джонні Геллер також підтвердив, що до нього та його колег не зверталися щодо укладення угоди зі Spotify. І оскільки аудіоправа також є значною частиною доходу письменника, то, за словами Геллера, треба уважно стежити, щоб роялті залежали від покупки кожної аудіокниги, а не від того, "скільки часу хтось може слухати її, а може і не слухати".

У SoA також закликали видавців гарантувати захист авторів, включно із чесною виплатою роялті, та забезпечити, "щоб ліцензії мали гарантії запобігання піратству щодо творів та голосів авторів і дикторів, бо їх можуть використовувати в системах штучного інтелекту".

Водночас у видавництві Pan Macmillan заявили, що завжди зацікавлені в можливості продавати більше ліцензійного аудіопродукту: "Звичайно, ми ретельно переглянули наші контракти, і надаємо Spotify лише ті видання, які мають дозвіл на розповсюдження як потокові аудіокниги".

Письменники подали в суд на розробників ШІ.

Як повідлмляв ІМІ, стримінговий сервіс Spotify Technology пропонуватиме своїм преміум-підписникам понад 150 тисяч аудіокнижок.  Ці аудіокнижки стануть доступними для підписників у Великій Британії й Австралії 4 жовтня, а протягом року й у США. Spotify пропонуватиме покупцям індивідуальної підписки, а також власникам сімейних і парних акаунтів по 15 годин прослуховування на місяць із можливістю за потреби придбати додаткові 10 годин.

Liked the article?
Help us be even more cool!