ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Болгарське національне радіо зняло з ефіру інтерв'ю з посолкою РФ

Програмна рада Болгарського національного радіо проголосувала за недопуск до ефіру інтерв'ю з посолкою РФ у Болгарії Елеонорою Митрофановою.

Про це повідомив гендиректор радіостанції Мілен Мітєв.

"На Болгарському національному радіо є свобода слова, і передача "Політично НЕкоректно" – один з найяскравіших доказів тому", – заявив Мітєв з приводу рішення Програмної ради БНР не долучати до ефіру інтерв'ю з посолкою Росії Елеонорою Митрофановою.

Мітєв уточнив, що 15 членів ради проголосували за, один з них утримався, а мотиви, щоб в ефірі не прозвучало попередньо записане інтерв'ю, – "невідповідність журналістським стандартам".

"Кожне ЗМІ працює за правилами, частина яких – редакційні стандарти. Орган, який контролює їхнє дотримання або визначає порушення, – це Програмна рада", – наголосив гендиректор БНР.

Мілен Мітєв висловив сподівання, що, поки він буде на своїй посаді, не йтиметься про "закриття передач через те, про що в них ідеться".

Які саме стандарти порушені в інтерв'ю, Мітєв не уточнив.

15 грудня Посольство України в Болгарії висловило "велике розчарування та глибоку гіркоту" через анонс інтерв’ю з Митрофановою в програмі Петара Волгіна "Політично НЕкоректно" на БНР, передає "Європейська правда".

"Надання можливості офіційній особі держави-агресора виступити і вести пропаганду є грубим порушенням професійних і моральних стандартів журналістики… Участь представника держави-агресора в ефірі національного ЗМІ – це не дискусія чи обмін думками, а неприхована підтримка кремлівського режиму", – підкреслили там.

Представництво додало, що Петар Волгін запрошував для участі в програмі послиню Олесю Ілащук, але наголосило, що програма "роками підтримує наративи російської агресії та гібридної війни" й запрошення є спробою "замаскувати гібридну діяльність ведучого, дезінформацію та підміну цінностей, використовуючи для цього незалежність ЗМІ та свободу слова".

Там додали, що звернулися до парламенту та інших інституцій Болгарії, щоб звернути увагу на ситуацію.

Наступного дня, 16 грудня, Петар Волгін написав у Facebook, що його інтерв’ю з Митрофановою зняли з етеру БНР після нібито втручання Деляна Пеєвського – голови фракції Руху за права і свободи в парламенті Болгарії.

Пеєвський напередодні розкритикував БНР за плани показати інтерв’ю з послинею РФ, назвавши її "представницею кремлівського режиму, проти безпрецедентної зухвалості та нехтування верховенством права якого ми неодноразово виступали".

Коментуючи ситуацію, голова Ради з електронних медіа (СЕМ) Соня Момчилова зазначила, що не може висловити категоричну позицію, не знаючи деталей цього рішення та його передумов. Вона висловила сподівання, що йдеться про захист стандартів, але припустила й імовірність автоцензури, пише bnr.bg.

Соня Момчилова зазначила також, що не здивована поведінкою голови парламентської фракції Руху за права та свободи Деляна Пеєвського, який гостро засудив запрошення на інтерв'ю посолки Росії.

"Для мене дивно радше забуття щодо стилю, в якому пан Пеєвський керував своєю медіагрупою. Це більш несприятливо для медійного середовища – забути про те, ким він є", – заявила голова СЕМ.

Liked the article?
Help us be even more cool!