ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бізнесмен з Чернігівщини, який вимагав 200 тис. грн. від “Челайн”, програв суд першої інстанції

01.07.2024, 11:00
Павло Пущенко
Володимир Павлов, суддя Новозаводського районного суду міста Чернігова, під час оголошення рішення 21 червня 2024 року, скріншот ІМІ з сюжету "Челайн"

Новозаводський районний суд Чернігова повністю відмовив у позові бізнесмена з Чернігівщини Леоніда Яковишина до онлайн-видання “Челайн” та зобов’язав сплатити редакції судові витрати у 10 тисяч гривень.

Таке рішення суд ухвалив 21 червня 2024 року, повідомив представнику Інституту масової інформації у Чернігівській області редактор видання Павло Солодовник.

У березні 2024 року ТОВ “Земля і воля”, керівником якої є Леонід Яковишин, подало до суду проти редакції “Челайн”. Він вимагав спростування недостовірної інформації, а також сплатити моральну шкоду у розмірі 200 тисяч гривень. 

Йдеться про сюжет “Бобровицький синдром: мільйонер-латифундист хоче засудити бойового офіцера”. Яковишин наполягав на спростуванні формулювання: “місцевий мільйонер-латифундист, якого підозрюють у державній зраді та звинувачують у співпраці з окупантами…”.

У сюжеті йшлося про те, що Леонід Яковишин подав до суду на захисника Чернігівщини Олега Олешка, який на початку повномасштабного вторгнення просив у ТОВ “Земля і воля” техніку для оборони Чернігівської області. Яковишин техніку надав, але після деокупації Чернігівщини подав заяву про вчинення злочину через вилучену в лютому 2022 року техніку для оборони Бобровицької громади.

19 жовтня 2023 року Бобровицький районний суд після кількагодинного засідання постановив ухвалу – закрити кримінальне провадження у справі обвинуваченого підполковника ЗСУ Олега Олешка.

“Ми дуже здивувалися, коли дізналися про судовий позов від ТОВ “Земля і воля”, керівником якого є мільйонер Леонід Яковишин. Адже в нашому сюжеті не було жодних викривлень чи недостовірної інформації. Навпаки – коментарі спікерів були підкріплені відповідними документами, фотографічними та відео доказами”, – розповів представнику ІМІ Павло Солодовник.

Судовий позов проти команди “Челайн” подали через понад пів року після публікації сюжету.

Адвокат Леоніда Яковишина Андрій Данішевський заявив представнику ІМІ, що з рішенням суду вони не погоджуються і подаватимуть апеляцію. 

“Озвучена виданням “Челайн” недостовірна інформація Новозаводським районним судом м. Чернігова була розцінена як оціночне судження автора публікації, а не як твердження про факт. Також у своєму рішенні суд зазначив, що оскільки позивач згідно норм чинного законодавства є публічною особою, то рівень критики до нього може бути вищим. Ми із згаданими висновками суду не згодні. Вважаємо, що видання “Челайн” поширило неправдиву інформацію маніпулятивного характеру, посягнуло на честь і гідність Леоніда Яковишина і має за це понести відповідальність. Тому, ми будемо відстоювати свої порушені права в суді апеляційної інстанції”, – зазначив адвокат.

У свою чергу редактор “Челайн” Павло Солодовник заявив, що розцінює судовий позов проти видання як тиск на свободу слоова та спробу залякати журналістів видання.

Liked the article?
Help us be even more cool!