ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бангладеського журналіста-еколога Абу Азада викрали й жорстоко побили

05.01.2023, 13:16
Фото – cpj.org
Фото – cpj.org

Уряд Бангладеш має оперативно розслідувати викрадення й напад на журналіста Абу Азада та притягнути злочинців до відповідальності, заявив Комітет захисту журналістів (КЗЖ).

25 грудня, поблизу міста Ранґунія в південно-східній провінції Чіттаґонґ, група із шести-семи чоловіків заступила шлях Азаду – репортеру, що висвітлює екологічні та політичні теми в приватній газеті  "The Business Standard", – коли той фотографував печі для випалювання цегли, які функціонують незаконно, про що повідомляла низка матеріалів у ЗМІ та сам журналіст у телефонній розмові з КЗЖ.

Азад відрекомендувався як журналіст, після чого чоловіки під прицілом змусили його сісти в машину, погрожуючи вбити; потім вони побили його та привезли до офісу місцевого посадовця. Там журналіста знову побили й пограбували, про що він розповів КЗЖ, зазначивши, що його відпустили десь за 90 хвилин.

За свідченнями самого Азада та медичною документацією, з якою ознайомився КЗЖ, в журналіста тріснула кістка в шиї; він також потерпає від болю в грудях, животі та руках.

"Викрадення та жорстоке побиття Абу Азада свідчить про серйозну небезпеку, з якою стикаються журналісти, що висвітлюють екологічні проблеми в Бангладеш. Уряд має швидко й ретельно розслідувати цей випадок і притягнути злочинців до відповідальності. Бангладеш має покласти край своїй жахливій історії безкарності за напади на журналістів", – заявила Бе Лі Ї, координаторка програм КЗЖ в Азії.

Азад повідомив КЗЖ, що одним з нападників був Мохіуддін Талукдер Мохан – член іслампурського парішаду (селищної ради) – і що його привезли до офісу Мохана, де до перших нападників приєдналося ще троє. Як зазначив Азад у розмові з КЗЖ, чоловіки вимкнули камери спостереження в офісі, побили його руками й прикладами пістолетів, кілька разів штовхнули його ногами та вилучили його телефон, гаманець і посвідчення особи.

В офісі Мохан зателефонував Сіраджулу Ісламу Човдхурі – голові іслампурського парішаду, який погрожував журналісту, кажучи: "Якби журналіста на кшталт вас убили, нічого б не сталося", а потім наказав своїм людям побити Азада ще та знищити його телефон. Про це Азад розповів КЗЖ.

Журналіст зазначив, що нападники зняли всі гроші з його рахунку в банківському застосунку bKash та викрали 10 тисяч така ($97) готівкою, які журналіст мав із собою, і додав, що від нього вимагали ще 50 тисяч така ($486) як викуп, але журналіст відмовився.

Відпускаючи Азада, один з чоловіків вдарив його в шию металевою палицею, повідомив журналіст у розмові з КЗЖ. Станом на середу, 4 січня, Азад іще не отримав назад ані свій телефон, ані гаманець, ані посвідчення особи.

КЗЖ надіслав Мохану повідомлення в месенджері, попросивши прокоментувати ситуацію, але не отримав відповіді. КЗЖ надіслав запит Човдхурі, але також не отримав жодної реакції.

Як повідомляють Азад і "The Business Standard", 26 грудня журналіст написав заяву в поліцію на 10 людей, зокрема Мохана та Човдхурі, за напад, здирство, викрадення та спробу вбивства.

Того ж дня правоохоронці заарештували одного підозрюваного – керівника печі для цегли, – який з’явився в суді в середу, 4 січня, і рішенням суду був переведений до в’язниці, інформують Азад і The Business Standard. У вівторок, 3 січня, Верховний суд Бангладеш ухвалив рішення про попереднє звільнення під заставу для Мохана та Човдхурі, у такий спосіб захистивши їх від арешту на чотири тижні, зазначив Азад і додав, що інших підозрюваних не було затримано.

КЗЖ надіслав у месенджері запит Мохаммеду Махбубу Мілкі – заступнику директора поліцейського відділку Ранґунії, куди Азад подавав заяву, – але не отримав відповіді.

Як зазначив Азад у розмові з КЗЖ, і Мохан, і Човдхурі є членами керівної партії "Ліга Авамі" та обидва мають комерційні й політичні інтереси, пов’язані з печами.

КЗЖ надіслав "Лізі Авамі" електронного листа, попросивши прокоментувати ситуацію, але не отримав жодної відповіді.

Liked the article?
Help us be even more cool!