ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Байден: США точно знають, що в Сирії утримують зниклого журналіста Остіна Тайса

12.08.2022, 11:42
Фото – AFP
Фото – AFP

Президент США закликав сирійський режим, який заперечує свою причетність, звільнити Тайса, який зник у 2012 році, висвітлюючи війну в Сирії, повідомляє The Guardian.

Джо Байден заявив, що США "точно знають", що сирійський уряд утримує Остіна Тайса – американського журналіста, який зник безвісти 10 років тому, і закликав Дамаск звільнити його.

Відзначивши, що США "неодноразово просили уряд Сирії співпрацювати з нами", Байден закликав Сирію "припинити це і допомогти нам повернути його додому".

Тайс є американським журналістом, який утримується в заручниках найдовше в історії. Жодна група не взяла на себе відповідальності за викрадення Тайса, а сирійський уряд заперечує свою причетність.

У своїй заяві Байден назвав Тайса сином, братом, ветераном морської піхоти США та "журналістом-розслідувачем, який поставив правду вище за себе та поїхав до Сирії, щоб показати світові реальну ціну війни".

Тайс виріс у Х’юстоні, був старшим із семи братів і сестер, навчався вдома та вступив до університету у віці 15 років. Пізніше, під час навчання в юридичній школі, він вирішив приєднатися до морської піхоти США та був скерований до Афганістану. Захопився журналістикою. У травні 2012-го Тайс приїхав до Туреччини у віці 30 років і перетнув кордон із Сирією. Він виконував роботу для американських видань.

Він пробув у Сирії 83 дні, коли його затримали в районі, контрольованому режимом у Дарайї, передмісті Дамаска, на шляху до ліванського кордону.

Приблизно через п'ять тижнів після його викрадення на YouTube з'явилося відео, на якому чоловіки з гвинтівками ведуть Тайса із зав'язаними очима по пагорбу. Було показано, як він читає молитву арабською мовою та додає англійською: "О, Ісусе. О, Ісусе".

Колишні американські офіційні особи заявили, що відео мало вигляд "грубої хитрості" сирійського режиму, щоб створити враження, ніби Тайса викрала група повстанців. Ані сирійський уряд, ані будь-яка повстанська група ніколи не висували жодних вимог щодо затримання Тайса.

Після того відео більше не було публічних зображень Тайса. Уряд США вважає, що він живий, частково ґрунтуючись на даних розвідки 2016 року про те, що Тайса бачили в лікарні в Дамаску під час лікування від зневоднення.

Бувши президентом, Дональд Трамп зацікавився справою Тайса і, як повідомляється, навіть почав розробляти план, який дозволив би сирійцям повернути його, зберігши обличчя, але він так і не реалізувався.

Батьки Тайса, Дебра і Марк Тайс, зустрілися з Байденом у Білому домі на початку цього року. Як повідомляє Texas Monthly, на зустрічі Байден доручив членам Ради національної безпеки "взаємодіяти безпосередньо" із Сирією. Уряд США запропонував винагороду в розмірі до 1 мільйона доларів за інформацію, яка допоможе безпечно повернути Тайса.

За даними Комітету захисту журналістів, Сирія є однією з найнебезпечніших країн у світі для журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!