ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Авторка "Рагулів" закрила доступ до контенту через спроби ботів заблокувати її Youtube-канал

12.01.2023, 15:57
Фото – Тиждень
Фото – Тиждень

Авторка блогу “Рагулі” Тетяна Микитенко закрила доступ до контенту на своєму Youtube-каналі через спроби ботів заблокувати її канал. Про це вона розповіла представниці ІМІ.

За її словами, вона закрила доступ, щоб на відео було важче скаржитися, а канал не видалили.

“Потік скарг зменшується, відповідно навантаження на мій канал зменшується. Але для мене це очевидно набір просто скарг ботів, які хочуть закрити канал, зробити так, щоб мені дали три страйки. А три страйки – це видалення каналу. Поки що я на стадії одного страйку”, – розповіла вона.

За словами Микитенко, півтора тижня тому вона почала отримувати повідомлення від Youtube щодо того, що вони переглянули частину її контенту і обмежили для перегляду аудиторії, якій менше за 18 років. Також вона отримала один страйк.

“Я звернула увагу на це явище, тільки коли мені прилетів страйк. Я зрозуміла, що це повторення історії, яка була зі мною рік тому. Тоді я зробила кілька випусків про фільм Варламова (Ілля Варламов – російський блогер. – Ред.) про Україну, у якому розповідала, що це початок активної фази війни. Це було в грудні 2021-го. До лютого залишалося чотири місяці”, – розповіла Тетяна Микитенко.

За її словами, тоді вони зробили ефір про те, що фільм Варламова свідчить про вхід Росії в активну фазу війни й РФ “запрягла” російських ліберальних журналістів, щоб підготувати аудиторію до того, що “Россия придет – порядок наведет”.

Відео того ефіру, говорить Тетяна Микитенко, Youtube видалив одразу без усіляких страйків.

“Його видалили через дуже потужну швидку атаку, тому що інакше не було ніяких причин видаляти канал. Не було попереджень: просто в якийсь момент він перестав працювати. Але тоді був широкий розголос. Ми “відбилися”. І, коли мені повернули канал, я побачила, на яке відео були претензії”, – зауважила Тетяна.

Також вона звернула увагу на одну деталь: після обговорення фільму Варламов сказав, що його неправильно зрозуміли. Тоді до України приїхав російський блогер Максим Кац і зняв відео про те, що “не все так однозначно”.

“І нова версія фільму, який ми тоді критикували, вийшла 16 лютого, 24 лютого ви знаєте, що сталося. Ці два відео, я вважаю, були “прогрівом”, закріпленням у головах тих, хто готовий слухати псевдоліберальних журналістів. Це був очевидний захід, щоб зробити більш терпиму аудиторію, щоб вона прийняла наше спільне майбутнє. Це була очевидно такого плану робота. Обидва фільми – Варламова і  Варламова спільно з  Кацом – доступні на каналі Варламова. Там є багато сумнівних меседжів, які за останній рік нарешті вдалося розтрощити українським інтелектуалам, тому що було багато публічних дискусій з цього приводу”, – додала медійниця.

Після тієї історії, каже Тетяна, вона зрозуміла, наскільки швидко можуть видалити канал.

“Після цього я знову побачила, що в мене починаються скарги на канал. Youtube передивляється відео і після цього або видаляє їх як страйком, або обмежує. Через те що я досить багато використовую нецензурної лексики або у відео, яке я цитую, є така лексика, Youtube досить легко закривати мої відео, тому що вони кажуть, що там була нецензурна лексика – люди віком до 18 років не можуть бачити цей контент. І закривають відео. Наприклад, закрили мою “Читанку”, присвячену книжці Тодося Осьмачки “Ротонда душогубців” – про злочини сталінського режиму. Цей ефір, який робила після того, як викрилася історія з тим, що відбулося в Бучі. І я зробила тематичну читаку, присвячену тому, які злочини були раніше, а в Осьмачки описуються і зґвалтування, і те, як узагалі в селах відбувалися злочини з боку росіян. Я проводила паралелі й казала, що нічого не змінилося: досить почитати українську літературу”, – пояснила Тетяна Микитенко.

За її словами, нині це відео недоступне аудиторії, молодшій за 18 років. Не може його подивитися і той, у кого немає акаунту на Youtube. До того ж Youtube не пропонує такі відео аудиторії. Тож, навіть маючи бажання, знайти його досить важко.

“Таким чином через скарги відео потрапляє під обмеження, і, якщо його не видаляють, а просто роблять обмеження 18+, аудиторія його не бачить. Воно “випадає”, тільки якщо ти точно знаєш, що тобі потрібно знайти “Читанку”, у якій є згадка про Тодося Осьмачку. Тоді ти можеш знайти й подивитися це відео”, – говорить Тетяна Микитенко.

Вона зауважила, що Youtube застрайкував ще одне її відео – “Травма, яку нам треба перерости”. Воно було створене в березні, і там я говорила про злочини, які Росія скоювала до цього – до війни у 2014-му, до проголошення незалежності. 

“Я там порівнювала Сталіна і Путіна. Відео такого плану зараз перебуває під атакою, і їх видаляють. Остання фаза моєї боротьби за збереження каналу полягає в тому, що я вирішила сховати всі відео від аудиторії. Тобто, якщо заходиш на канал, ти не можеш подивитися останні відео. Я їх зробила unlisted – це відео, яке не відображається в стрічці, але якщо у вас збережене на нього посилання або якщо я залишала його на своєму телеграм-каналі, то всі, хто клікають на посилання, можуть зайти й подивитися відео”, – зазначила Тетяна.

За її словами, вона зробила так, щоб ніде не видаляти посилання на відео, але щоб до нього не було очевидного доступу. Вона закрила доступ до всіх відео, крім переліку “Читанки”, тому що, як їй здавалося, це був безпечний контент. Після цього почалися скарги на останні відкриті відео.

“Там було одне відео про історію з тим, що відбувається з Венедіктовим (Олексій Венедіктов – російський журналіст. – Ред.) і чому я його вважаю таким самим обслуговчим персоналом Кремля, яким він був до того. Це відео було відкрите, на нього теж поскаржились і поставили обмеження 18+, а потім прийшла скарга на “Ротонду душогубців”, і я очікую, що прийдуть інші скарги. Багато текстів “Читанки” про злочини Росії, про те, як вони були описані в українській літературі, і я думаю, що “Читанку” мені теж так нормально потеліпають, але навряд чи це будуть страйки”, – говорить Тетяна Микитенко.

Як повідомляв ІМІ, Facebook видалив сторінку кропивницького спортивного журналіста. Він втратив робочий контент за вісім років.

Liked the article?
Help us be even more cool!