ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Австралія наклала санкції на російського хакера за злам Medibank

23.01.2024, 16:43

Австралія наклала кіберсанкції на росіянина Олександра Єрмакова за його участь у хакерській атаці на страхувальну компанію Medibank – одній з наймасштабніших крадіжок даних, від якої постраждали близько 10 мільйонів клієнтів.

Про це пише Reuters.

На громадянина РФ Олександра Єрмакова накладено адресні фінансові санкції й заборону на в’їзд до країни після того, як влада Австралії пов’язала його зі зламом компанії Medibank, повідомила на пресбрифінгу міністерка внутрішніх справ Клер О’Ніл.

"Ці люди є боягузами й негідниками. Вони ховаються за технологіями, і сьогодні уряд Австралії заявляє, що, доклавши до цього зусиль, ми виявимо, хто ви, й притягнемо вас до відповідальності", – зазначила О’Ніл.

У такий спосіб Австралія вперше застосувала своє законодавство про кіберсанкції, ухвалене 2021 року. Санкції означають, що переказ будь-яких активів (включно з криптовалютою й викупами за кібершантаж) Єрмакову є кримінальним злочином, за який передбачено покарання у формі штрафу й ув’язнення до 10 років. 

Санкції можуть і не призвести до арешту хакера й не запобігти подальшим атакам на австралійські активи, але рішення уряду "є кроком у правильному напрямку", стверджує Найджел Фейр, професор з кібербезпеки з університету Монаша.

"Воно встромляє кіберзлочинцям палицю в колеса, принижуючи їхні зусилля з пошуку спільників для майбутніх злочинів", – каже Фейр.

У 2022 році компанія Medibank заявила, що невідомий хакер викрав особисті дані 9,7 мільйона поточних і колишніх клієнтів і злив ці дані в даркнет. 

У листопаді уряд заявив, що спонсоровані іншими державами кібергрупи й хакери посилено атакують критичну інфраструктуру, підприємства й домівки Австралії: одна атака на австралійські об’єкти вчиняється кожні шість хвилин.

У листопаді хакери зламали один з найбільших операторів портів у країні – DP World Australia – через що компанія мусила припинити роботу на три дні. Раніше цього місяця уряд штату Вікторія повідомив про злам бази судових записів, від якого постраждали записи й сервіси транскрибування.

Останніми роками в Австралії різко зросла кількість повідомлень про кіберзлочини, зокрема кілька компаній розповіли про злами, що спонукало уряд торік оновити свої правила кібербезпеки й заснувати орган для координації реагування.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!