ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Аверс" повідомив про перешкоджання у Волинській ОДА. В облдержадміністрації спростовують

12.05.2020, 18:00
Фото – скриншот з відео "Аверсу"
Фото – скриншот з відео "Аверсу"

Луцький телеканал “Аверс” повідомив, що невідомі чоловіки перешкоджали знімальній групі каналу у Волинській обласній держадміністрації. Про це йдеться в сюжеті ТРК “Аверс”, оприлюдненому 8 травня на Youtube-каналі.

Так, журналістка телеканалу Наталія Поліщук прийшла до Волинської ОДА, щоб запитати про задекларовані кошти й майно в одного із заступників голови Волинської ОДА Олександра Троханенка. 

Їй вдалося певний час поспілкуватися з ним, але потім невідомі чоловіки завадили оператору пройти слідом за журналісткою та посадовцем. Водночас чоловіки закинули оператору замовність сюжету. Через деякий час, коли журналістка йшла за заступником, їй також невідомий чоловік перегородив дорогу.

Далі в сюжеті йдеться про те, що чиновнику вдалось уникнути подальшої розмови, тому вони приїхали до ОДА в другій половині дня. Під час розмови з журналісткою Олександр Троханенко зауважив, що не розмовлятиме з нею про особисте, і звинуватив у замовності матеріалу.

Помічниця патронатної служби апарату Волинської ОДА Оксана Прокопчук-Мовяк у коментарі представниці ІМІ розповіла, що в приміщенні ОДА діяльності журналістів ніхто не перешкоджав.

За її словами, згідно з розпорядженням №144 від 16 березня, яке оприлюднено на сайті ОДА та вивішено біля входу до адмінбудівлі, зазначається про обмеження приймання громадян на період карантину. В межах цього розпорядження пресслужба працює з журналістами телефоном, окремі коментарі записує або на вулиці, або в холі приміщення.

“Тому всіх представників ЗМІ зустрічаємо на вході. Знімальна група “Аверсу” не захотіла дочекатися, доки до них спустяться, вирішили потрапити в приміщення, пролізши під турнікетами. Як це відбувалось, я переглянула з відеокамер, що містяться в жетонах Нацгвардійців, які чергують на вході. На відео, окрім військовослужбовців, двох операторів та журналістки більш нікого не було. Ніхто їм не перешкоджав”, – зазначила Оксана Прокопчук-Мовяк.

Представниця ІМІ у Волинській області також запитала про чоловіків, які, за інформацією “Аверсу”, не пропускали оператора в ОДА. Цю ситуацію вона прокоментувала так:

“Щодо кадрів, де з оператором “Аверсу” Мирославом спілкується один із керівників підрозділу ОДА, який розпитує про етичні норми роботи журналістів, подано неправдиву інформацію, яка вводить в оману глядачів”, – зазначила вона.

Також Оксана Прокопчук-Мовяк зауважила, що наприкінці сюжету авторка назвала юриста та айтівця Волинської ОДА, яких вони відзняли близько 19.00 з вікна автомобіля, “невідомими молодиками спортивної статури, що чергують біля установи та супроводжують у поїздках усю нову команду”.

У секторі комунікації Головного управління Національної поліції у Волинській області в коментарі представниці ІМІ ситуацію прокоментували так:

“Оскільки в самому сюжеті журналісти озвучили звернення до поліції, то правоохоронці зареєстрували цей факт належним чином. Відомості скеровано для проведення перевірки інформації, озвученої в сюжеті, за належністю до Управління стратегічних розслідувань Національної поліції України, оскільки йдеться про службових осіб органів державного управління”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважує, що однозначно сказати щодо цього відео, що невідомі чоловіки перешкоджали законній журналістській діяльності, не можна, тому що з нього не зрозуміло, що це за люди й чи відрекомендувався оператор їм як журналіст.

“Водночас відсутність у них форми або інших ознак належності до правоохоронних органів дозволяє припускати, що в них немає жодних повноважень затримувати будь-кого і не пропускати будь-кого будь-куди”, – зазначив юрист.

Алі Сафаров радить, що найкращим у таких ситуаціях є показати свої редакційні посвідчення і пояснити мету відвідування, а потім попросити в цих людей їхні документи й підстави для їхніх вимог, фіксуючи все це на камеру.

“У разі якщо непропускання журналістів продовжується – викликати поліцію, водночас також бажано фіксувати це на камеру з фіксацією часу виклику. Нагадую, що сам по собі виклик поліції не є поданням заяви про злочин, тому в разі неприбуття патрульної групи або неприйняття патрульною групою заяви про злочин таку заяву можна подати окремо через чергову частину, приклавши копію відеоматеріалів, на яких зафіксовано перешкоджання”, – зауважив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!