ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд виправдав Коцабу і відпустив

14.07.2016, 15:34

Апеляційний суд Івано-Франківській області зняв обвинувачення у перешкоджанні діяльності Збройних сил України з блогера Руслана Коцаби, його звільнили з-під варти у залі суду. Таке рішення суд ухвалив 14 липня, повідомляє Радіо Свобода.

Протягом чотирьох годин суд розглядав апеляційну скаргу у справі Коцаби.

Сторона обвинувачення просила суд призначити блогерові покарання – 13 роківпозбавлення волі, а сторона захисту – скасувати рішення суду першої інстанції у частині звинувачень щодо перешкоджання діяльності ЗСУ і виправдати через відсутність складу злочину.

Як повідомляє Галка, адвокат Коцаби акцентував увагу на тому, що інкримінована журналісту стаття про перешкоджання діяльності ЗСУ є безпідставною, оскільки від ЗСУ не надходило жодних заяв чи скарг на Коцабу. Також захисник заявив, що зрив мобілізації, в якому звинувачують Коцабу, не є компетенцією ЗСУ, а жоден зі свідків, які виступили в суді, не сказав про вплив звернення Коцаби на мобілізацію.

Прокуратура наполягала, що суд безпідставно не в повному обсязі дослідив докази та матеріали справи, що не дозволило визнати Коцабу винним у державній зраді.

Суд підтримав скаргу Руслана Коцаби та його захисників і скасував рішення Івано-Франківського міського суду. “Закрити кримінальне провадження щодо Руслана Коцаби на підставі відсутності складу злочину. Негайно звільнити його з під варти”, -  йдеться в рішенні  суду, повідомляє Укрінформ.

Після завершення зачитування постанови Коцабу звільнили в залі суду.

Як повідомляв ІМІ, 12 травня Івано-Франківський міський суд засудив блогера Руслана Коцабу до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. Суд визнав Коцабу винним у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 статті 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) КК України. Водночас суд визнав Коцабу невинуватим у пред’явленому за ч. 1 статті 111 (державна зрада) ККУ обвинуваченні та виправдав його за цією статтею за відсутністю складу злочину.

11 травня 2016 року обвинувачення попросило дати івано-франківському блогеру Руслану Коцабі 13 років ув'язнення з конфіскацією майна. Сторона захисту просила суд виправдати блогера і звільнити його. Руслан Коцаба вважає, що його справа фальсифікована.

17 березня 2016 року в Івано-Франківському міському суді завершилося дослідження письмових документів у справі блогера Руслана Коцаби, якого звинувачували у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних Сил України. Сторона обвинувачення з посиланням на висновки “негласних слідчо-розшукових дій” заявила, що Коцаба мав телефонні розмови з представниками телеканалів Росії, де йшлося про участь в російських передачах і підготовку матеріалів. Водночас в деяких розмовах Коцаба повідомляв про “тиск”, небезпеку для себе за такі виступи.

7 лютого 2015 року СБУ затримала Руслана Коцабу в його квартирі після майже шестигодинного обшуку. Йому інкримінували ч. 1 статті 111 (державна зрада) та ч. 1 статті 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) КК України.

17 січня 2015 року Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Так, Коцаба на відео заявив, що він краще відсидить у в'язниці, ніж буде мобілізований на схід країни.

Незалежна медіа-профспілка України висловила думку, що попри всю неоднозначність діяльності Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем сумління й закликала його звільнити.

Фото - Фейсбук Тетяни Монтян

Liked the article?
Help us be even more cool!