ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд виправдав Коцабу

29.05.2018, 16:23

Апеляційний суд Львівської області виправдав івано-франківського журналіста і блогера Руслана Коцабу під час повторного розгляду справи. Про це повідомляє Громадське з посиланням на адвокатку журналіста Тетяну Монтян.

За її словами, суд залишив без змін ухвалу Долинського районного суду Івано-Франківської області, який виправдав Коцабу.

Апеляційний суд визнав, що кримінальні провадження проти Коцаби не відповідають чинному законодавству.

Як повідомляв ІМІ, 12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив блогера Руслана Коцабу до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. Суд визнав Коцабу винним у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 статті 114-1 ("Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань") КК України. Водночас суд визнав Коцабу невинуватим у пред’явленому за ч. 1 статті 111 ("Державна зрада") ККУ обвинуваченні та виправдав його за цією статтею за відсутністю складу злочину.

14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківській області зняв обвинувачення у перешкоджанні діяльності Збройних сил України з блогера Руслана Коцаби, його звільнили з-під варти у залі суду.

Обвинувачення просило дати Руслану Коцабі 13 років ув'язнення з конфіскацією майна. Сторона захисту просила суд виправдати блогера і звільнити його. Руслан Коцаба вважає, що його справа фальсифікована.

7 лютого 2015 року СБУ затримала Руслана Коцабу в його квартирі після майже шестигодинного обшуку. Йому інкримінували ч. 1 статті 111 ("Державна зрада") та ч. 1 статті 114-1 ("Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань") КК України.

17 січня 2015 року Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Так, Коцаба на відео заявив, що він краще відсидить у в'язниці, ніж буде мобілізований на схід країни.

Незалежна медіа-профспілка України висловила думку, що попри всю неоднозначність діяльності Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем сумління й закликала його звільнити.

16 липня 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що не виключає можливості, що справа Руслана Коцаби може отримати продовження в суді вищої інстанції.

Liked the article?
Help us be even more cool!