ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

АП не надала на запит "Українських новин" угоду про співпрацю із Вселенським Патріархом

11.12.2018, 15:01

Адміністрація Президента України не надала на запит “Українських новин” копію угоди про співпрацю та взаємодію зі Вселенським Патріархом Варфоломієм. Про це повідомляє “Доступ до правди” з посиланням на “Українські новини”.

“Відповідно до прийнятого рішення оприлюднення усіх документів, пов'язаних з отриманням Україною рішення Священного Синоду Вселенського Патріархату про автокефалію української церкви, у тому числі запитуваної Вами угоди, буде оприлюднено після остаточного вирішення питання”, – йдеться у відповіді.

Медіаюристка “Лабораторії цифрової безпеки” Віта Володовська зазначила, що, з формально-юридичної точки зору, відмова в наданні інформації справді не відповідає Закону “Про доступ до публічної інформації”.

“Закон визначає вичерпний перелік підстав для відмови. Серед них – віднесення відомостей до однієї із категорій інформації з обмеженим доступом – таємної, службової або конфіденційної. Угода не може бути таємною інформацію, оскільки українське законодавство не передбачає такого виду таємниці”, – зазначила юристка.

За її словами, визначення службової інформації також охоплює лише внутрішні документи, пов’язані з процесом підготування рішень, або ж дані оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності у сфері оборони країни.

“Власне, в процесі напрацювання змін до Закону “Про доступ до публічної інформації” (законопроект №2913) у 2015 році експерти обговорювали питання щодо певного розширення визначення “службової інформації”, адже іноді необхідність зберегти “адміністративну тишу” не обмежується лише одним державним органом. Крім цього, особливо делікатною може бути інформація, пов’язана з дипломатичними переговорами та зовнішньою політикою. Наприклад, як у цій ситуації. Але поки що законопроект не знайшов підтримки.

Є ще категорія конфіденційної інформації, доступ до якої можуть обмежувати фізичні та юридичні особи. Не виключено, що вимога не розголошувати певні домовленості могла бути умовою Священного Синоду”, - сказала Володовська.

Водночас, зауважила юристка, “будь-яке обмеження має бути пропорційним та обґрунтованим, зокрема із дотриманням “трискладового тесту”. “У своїй же відповіді Адміністрація Президента не навела жодного обґрунтування, чим порушила вимоги мотивованості рішення”, - прокоментувала вона.

Liked the article?
Help us be even more cool!