ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Amnesty International повідомила про військові злочини талібів в Афганістані

16.12.2021, 17:02
Фото – AP
Фото – AP

Міжнародна неурядова організація Amnesty International (AI) опублікувала доповідь про страждання мирного населення в Афганістані напередодні захоплення влади в країні радикальним ісламістським рухом “Талібан”, повідомляє DW

“Місяці перед падінням Кабулу ознаменувалися незліченними військовими злочинами та безжальним кровопролиттям з боку “Талібану”, а також смертями, спричиненими діями афганських та американських військових”, – йдеться в доповіді, оприлюдненій 15 грудня.

Правозахисники задокументували факти тортур та позасудових страт мирного населення з боку талібів. 

Крім того, AI встановила, що внаслідок чотирьох авіаударів загинули 28 людей. Три були завдані США, один – афганськими військовими. Декілька мирних афганців загинули також внаслідок наземних операцій.

14 грудня заступниця верховного комісара ООН з прав людини Нада Аль-Нашиф звинуватила "Талібан" у щонайменше 72 позасудових стратах колишніх співробітників національних сил безпеки Афганістану та інших осіб, пов'язаних з колишнім урядом країни.

Також ООН повідомила про щонайменше 50 убитих ймовірних учасників підрозділу терористичного угрупування "Ісламська держава" (ІД) в Афганістані. Аль-Нашиф зазначила про існування "жорстоких методів убивств, зокрема повішень, обезголовлень і публічної демонстрації трупів".

Нагадаємо, на початку грудня ЄС, США та інші країни висловили занепокоєння через повідомлення правозахисних організацій про масові страти талібами колишніх співробітників афганських сил безпеки. У спільній заяві ЄС та уряди 21 країни звинувачують радикальних ісламістів у тому, що вони порушують обіцянку амністувати колишніх співробітників сил безпеки, і розцінюють це як "грубі порушення прав людини".

Таліби оголосили загальну амністію через два дні після захоплення Кабула в серпні 2021 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!