ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Американський журналіст Тім Мак розповів чернігівським колегам про досвід розслідування воєнних злочинів

26.01.2024, 16:28
Павло Пущенко
Фото – Медіабаза. Чернігів
Фото – Медіабаза. Чернігів

Перед вибором теми розслідування журналіст має чітко зрозуміти, чим це буде цікаво для суспільства.

На цьому наголосив американський журналіст-розслідувач Тім Мак під час тренінгу 25 січня для медійників у регіональному хабі Інституту масової інформації “Медіабаза. Чернігів”, повідомляє чернігівський представник ІМІ.

За словами Тіма Мака, розслідування можуть базуватися або на інформації з баз даних, або завдяки людям, які й стають джерелами інформації. Він у своїй роботі використовує останнє.

Американській журналіст Тім Мак провів тренінг чернігівським медійникам

Американський журналіст Тім Мак провів тренінг чернігівським медійникам.  Фото – "Медіабаза. Чернігів"

Він звернув увагу, що однією з проблем для українських журналістів-розслідувачів, які займаються воєнними злочинами росіян, є те, що окупанти скоїли вже понад 120 тисяч злочинів. Тому дуже важливо знайти хоч і масштабний випадок, але розкрити завдяки цьому глибинну проблему війни в Україні. Це і є головним ключем до успішного матеріалу.

Як зазначив Тім Мак, перший і надважливий крок – з’ясувати, чи підпадає той чи інший випадок під визначення “воєнний злочин”. Стаття 438 Кримінального кодексу України дає чітке визначення цього терміна. Також у пригоді стануть Женевська конвенція та 8 стаття Римського статуту.

“Але ми ж не прокурори, ми журналісти. Ми шукаємо не лише факти, а й гарно маємо про це написати. Тож один із секретів успішного матеріалу – розповісти про воєнний злочин через людську призму, адже це допомагає читача ставити себе на місце кожного постраждалого українця”, – додав Тім.

Також американський журналіст-розслідувач поділився своїм досвідом проведення розслідування про вбивство колишнього французького легіонера в селі Нова Басань, що на Чернігівщині. Він розповів, наскільки кожна дрібниця має значення, а чуттєво подана історія допомагає нести правду для міжнародної спільноти про події в Україні.

Тім Мак – журналіст-розслідувач і колишній бойовий медик армії США. Раніше він працював репортером для NPR, The Daily Beast і Politico та публікувався у Vanity Fair, Rolling Stone і L.A. Times. Тім також є автором книги про внутрішню роботу NRA під назвою “Осічка”.

Liked the article?
Help us be even more cool!