ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Американська журналістка пише книгу та знімає фільм про Херсон. Для цього вона живе в місті

Фото – Сергій Нікітенко
Фото – Сергій Нікітенко

Американська журналістка та письменниця Заріна Забріскі (англ. Zarina Zabriski) знімає фільм та пише книгу про місто Херсон і його мешканців.

Про це вона розповіла представнику Інституту масової інформації в Херсонській області. 

За словами журналістки, вона з вересня 2023 року працює над фільмом про Херсон, для чого прожила в місті три місяці, а в лютому 2024 року повернулась і продовжує роботу над картиною.

“Я зараз не можу сказати, коли вийдуть книга і фільм про Херсон. Робота йде, але є певні складнощі. Наприклад, дуже мало якісного відеоматеріалу, знятого на початку окупації Херсона. З висвітленням цього етапу – проблеми. Відео є, але вони здебільшого зняті на камери смартфонів, тобто неналежної якості для кіно. Коли я показую такі відео Полу, він як кінофахівець дуже сердиться. Але ситуація така, що ми маємо вибір між відео неналежної якості й узагалі їхньою відсутністю”, – розповідає вона. 

Знімають, крім неї, фотограф, кінорежисер Пол Конрой і тележурналіст Джордж Ллевелін. Також група робить статті та відеосюжети для британського видання Byline. Це створене 2016 року медіа, але вже відоме на Заході.

Заріна Забріскі. Фото надала представнику ІМІ Заріна Забріскі

Джордж Ллевелін є співзасновником Byline TV – медіа, яке фінансують підписники. Пол Конрой має великий досвід роботи в зоні збройних конфліктів. Російсько-українська війна для нього дев’ятнадцята, події якої він висвітлює.

Фільм, над яким у Херсоні працює знімальна група, буде другою документальною стрічкою Заріни Забріскі про російсько-українську війну.

Перший фільм був показаний у Києві, Одесі, Лондоні, Лос-Анджелесі, Сан-Франциско. Там ішлося про російську пропаганду і дезінформацію, а також про злочини, скоєні військовими РФ в Україні.

Заріна Забріскі. Фото надала представнику ІМІ Заріна Забріскі

Народилася Заріна в Санкт-Петербурзі, там закінчила університет за спеціальністю “Англійська мова і література”. Але вже багато років живе в США. Свого часу змінила чимало професій. Працювала інструкторкою з кікбоксингу, перекладачкою, координаторкою подорожей та представницею з ділових зв'язків у Казахстані, вуличною художницею, масажисткою, фешн-моделлю.

Як письменниця і журналістка почала працювати у 2011 році. Видала книжки “Ми, монстри” і “Зелені леви” (Numina Press, 2014), “Залізо”, “Симпатичний надгробок” і “Вибух” (Epic Rites Press, відповідно 2012, 2013 і 2015).

Liked the article?
Help us be even more cool!