ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Агітував за взаємодію з ворогом: на Донеччині СБУ затримала священника

23.11.2022, 11:09
Фото – СБУ
Фото – СБУ

У селищі Ярова на Донеччині настоятель однієї з парафій УПЦ МП Лиманської громади пішов на співпрацю з ворогом. На одному із зібрань громади священник агітував парафіян щодо сприяння окупантам у їхній загарбницькій діяльності.

Про це повідомила пресслужба ГУ СБУ України в Луганській та Донецькій областях.

"Cвященник у червні вступив у змову з російськими військовими. Виконуючи їхні вказівки, він організував збір мешканців селища Ярова, де агітував за взаємодію з ворогом. Зокрема, він повідомив, що законною владою в населеному пункті є російські військові, а людям слід обрати нового окупаційного голову селища", повідомила в СБУ.

Чоловіка затримали під час стабілізаційних заходів на деокупованих територіях Донеччини. Слідчі повідомили йому про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури матеріали кримінального провадження вже скеровано до суду.

Як повідомляв ІМІ, 22 листопада СБУ провела контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві. Також слідчі дії були проведені на Рівненщині у Корецькому Свято-Троїцькому монастирі УПЦ, жіночому монастирі на честь Волинської ікони Божої Матері та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ. Під час обшуку правоохоронці знайшли проросійську літературу, мільйони готівки у різній валюті та “сумнівних” громадян Росії під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

15 листопада СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. 

Слідство здійснюється за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Раніше священник ПЦУ Михайло Омелян оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці відео з Києво-Печерської лаври від 12 листопада, на якому віряни, ймовірно, моляться за Росію. Парафіяни співали пісню “Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается Матушка-Русь”.

Після цього голова СБУ Василь Малюк заявив, що цей інцидент не залишиться без відповідної реакції. “Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на “пробудження матушкі-русі”, мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів”, – заявив він.

14 листопада намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь) визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали вищевказану пісню, і заявив, що священника Захарія, який вів цей молебень, відсторонили. 

Liked the article?
Help us be even more cool!