ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокати Трампа попросили про телетрансляцію федерального суду щодо саботажу виборів

16.11.2023, 16:54

Команда адвокатів колишнього президента США Дональда Трампа офіційно повідомила федеральному суду, що той волів би, аби процес щодо саботажу виборів у Вашингтоні мав телетрансляцію.

Про це повідомляє CNN.

Правила суду не передбачають трансляції федеральних проваджень, а департамент юстиції проти наявності камер у залі суду. Низка ЗМІ попросила суд розглянути можливість дозволити знімання історичного процесу, який заплановано на березень.

"Президент Трамп повністю згоден – навіть вимагає, – щоб це провадження мало повну телевізійну трансляцію", – йдеться в документі, поданому адвокатами.

Подання містило кілька аргументів Трампа щодо нелегітимності справи проти нього і порушення його прав, а також заяву, що трансляція засідання дасть змогу подолати несправедливість судової системи, адже в такий спосіб за ним стежитиме громадськість.

На суботньому агітаційному заході в Нью-Гемпширі Трамп сказав, що хоче, щоб цей суд побачили "всі на світі".

"Я хочу, щоб усі побачили жахливі речі, які відбулися, всі жахливі звинувачення… і хай громадськість вирішує, бо я хочу, щоб камери стояли в кожному кутку цього суду", – наголосив він.

Офіс спецпрокурора Джека Сміта у власному документі зауважив, що адвокати Трампа ввели сторону обвинувачення в оману щодо цього питання, адже раніше вони стверджували, що не мають чіткої позиції стосовно камер у залі суду.

Прокурори написали, що відповідь команди Трампа суперечить передбаченій процедурі й не містить доречних посилань на норми закону; "натомість ідеться про неправдиві й запальні заяви щодо ведення його кримінальної справи. […] Уряд просить можливості відповісти на заяви підсудного".

У жовтні група медіаорганізацій, серед яких було, зокрема, видання CNN, попросила у федеральної судді, що веде справу, – Тані Чуткан – дозвіл на трансляцію суду з огляду на його історичну важливість. В окремому клопотанні NBCUniversal Media зазначило, що заборона на знімання федеральних кримінальних проваджень, яка діє з 1940-х років, є застарілою й порушуватиме Першу поправку в разі суворого застосування до справи Трампа.

ЗМІ заявили, що трансляція суду буде суспільно важливою, адже відеофіксація допоможе спростувати теорії змови навколо цієї справи.

Сміт, який веде справу, проти транслювання федерального суду щодо саботажу на виборах.

Минулого тижня прокурори зазначили в поданні, що трансляція й навіть фотографування в залі засідань федерального суду суворо заборонені та що попри те, що деякі провадження були доступними для громадськості у форматі телеконференцій під час пандемії коронавірусу, цей виняток перестав бути чинним для кримінальних судів у вересні.

Суд над колишнім президентом заплановано на 4 березня.

У цій справі Трампа звинувачено за чотирма статтями, зокрема про змову з метою введення уряду США в оману й про перешкоджання офіційному провадженню. Колишній президент свою провину не визнає.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!