ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокат з Бангладеш позивається до експрем’єрки та 26 журналістів, звинувативши в геноциді

Протестувальники святкують новину про відставку тодішньої прем'єр-міністерки Шейх Хасіни біля її спотвореного портрета в Дакці, Бангладеш, 5 серпня. Фото – AP

Адвокат з Бангладеш Газі Тамім подав позов до Міжнародного кримінального трибуналу, звинувачуючи 52 осіб, серед яких колишня прем'єр-міністерка Шейх Хасіна та 26 журналістів, у злочинах проти людства та геноциді, повідомляє Hindustan Times.

У скарзі зазначається, що обвинувачені були причетні до цих злочинів під час Студентського руху проти дискримінації, який розпочався в липні 2024 року з вимогою скасування квотної системи на державні посади.

Позов подано від імені Голама Раззака, батька Насіба Хасана Ріхана, 17-річного студента, якого, за повідомленнями, правоохоронці застрелили 5 серпня в районі Ринг-роуд Шямолі в Дакці.

Після кількох тижнів студентських протестів Хасіна подала у відставку та втекла до Індії 5 серпня. Було порушено понад 70 справ, у яких Хасіну звинувачують у різних злочинах, включно із 65 випадками вбивств та вісьмома випадками злочинів проти людства і геноциду.

У скарзі звинувачуються 26 журналістів у тому, що вони були “прислужниками” попереднього уряду Авамі Лігу. Зокрема, що вони публікували неправдиву інформацію, яка підбурювала до ймовірних геноцидних дій з боку попереднього уряду та правоохоронних органів, у такий спосіб легітимізуючи ці злочини. Серед журналістів, зазначених у скарзі, є Наїмул Іслам Хан, Ікбал Собхан Чоудхурі, Мозаммел Бабу, Набаніта Чоудхурі, Субхаш Сінгх Рой і Ахмед Зобайр. 

Також у скарзі названо колишніх академіків та судових діячів, зокрема професора Мухаммада Зафара Ікбалу та відставного суддю Верховного суду АХМ Шамсуддіна Чоудхурі Маніку.

Нагадаємо, у вересні 2022 року представники української медіаспільноти закликали світову спільноту притягнути до відповідальності не лише військовослужбовців російської окупаційної армії, а й так званих “журналістів”, які насправді є рупорами кремлівської пропаганди.

Liked the article?
Help us be even more cool!