ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

82% українців проголосували б сьогодні за незалежність – опитування

Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

82% українців проголосували б за незалежність України, якби сьогодні відбувався референдум про державну незалежність країни.

Про це повідомив старший аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов 22 серпня під час презентації результатів дослідження “День Незалежності України: шлях до перемоги, ідентичність та цінність держави на тлі війни”, пише Укрінформ.

Він розповів, що вони поставили респондентам запитання: “Якби референдум щодо проголошення державної незалежності України відбувався сьогодні, то як би ви на ньому проголосували”.

“Отримали наступні результати: за проголосували 82%, проти – лише близько 3%, і в нас є близько 15% тих, хто не визначився з цим питанням або не брав би участі в референдумі. Але результати і виборів, і референдумів – ці відсотки – визначаються від тих, хто прийшов і дав якусь відповідь, тож цей результат сильно перевалить за 90%, тобто буде значно вищим у реальному житті. Але попри позитивний результат у мене викликають стурбованість ті, хто не визначився, бо це кожен п'ятий”, – сказав він.

Згідно з результатами опитування, найбільше тих, хто підтримав би незалежність, – на заході країни (94%), на півдні та сході – 68% і 70% відповідно.

Також абсолютна більшість українців – 88,5% – пишаються своїм громадянством.

Водночас Шаповалов підкреслив, що динаміка в цьому питанні позитивно зростає: якщо у 2000-х роках було близько половини тих, хто рішуче підтримав би незалежність України, після російської агресії 2014 року ці показники зросли до близько 65–70%, то зараз це понад 80%.

Крім того, експерт зазначив, що 49% українців вважають, що події в країні розвиваються в правильному напрямку, близько третини зауважили, що в неправильному, а інші – не визначилися.

“Згідно з динамікою, в українців завжди переважав песимізм під час оцінки ситуації в країні. А піки оптимізму були лише після виборів, коли на нових президентів покладали нові очікування. Однак із грудня 2022 року переважає позитив. Це пов'язане з тим, що на тлі екзистенційної загрози цінність держави істотно збільшилася”, – пояснив він.

Водночас українці на тлі повномасштабного вторгнення схильні позитивніше оцінювати події, що відбулися за час незалежності України: 40,3% респондентів вважають, що за останні 30 років відбулося більше позитивних подій, ще 39,8% сказали, що відбулося порівну і позитивного, і негативного. Також переважна більшість опитаних (69%) зазначила, що розпад СРСР є позитивною історичною подією.

Опитування проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 9 до 15 серпня 2023 року включно.

Опитано 2019 респондентів віком від 18 років методом face-to-face. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Liked the article?
Help us be even more cool!