ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

78% журналістів не дотримуються гендерного балансу, бо їм важливі спеціалісти, а не стать – дослідження ІМІ

03.03.2021, 17:03
Фото – unsplash.com
Фото – unsplash.com

78% журналістів, які не стежать за балансом чоловіків і жінок у своїх матеріалах, аргументували це тим, що для них важливі спеціалісти, а не їхня стать. 

Такими є результати анонімного адресного опитування медійників, яке було проведено ГО "Інститут масової інформації" 15–24 лютого 2021 року*.

Ще 7% заявили, що не бачать проблеми, бо медіа достовірно відбивають картину з балансом у суспільстві. 5% респондентів-медійників, які не стежать за балансом, вважають, що жінки і чоловіки мають свої ролі й гендер нам “штучно нав'язує Захід”. 

Ще 2% медійників зазначили, що в Україні “прихований матріархат”, тому гендерного балансу в медіа дотримуватися непотрібно **.

На запитання, що б вас спонукало стежити за гендерним балансом експертів та героїв у ваших матеріалах, 37% медійників зазначили, що потрібна публічна підтримка гендерної політики на рівні держави та приклад з боку високопосадовців. На другому місці – вимога / підтримка керівництва медіа (23%). І на третьому – якщо медіаспільнота вважатиме дотримання гендерного балансу трендовим (22%). Водночас 21% медійників зазначив, що їх ніщо не спонукає дотримуватися гендерного балансу в їхніх матеріалах. І ще 15% опитаних медійників вказали, що їм бракує інформації на тему гендерного балансу, щоб зрозуміти, для чого це потрібно**.

*Дослідження проводилося методом анонімного онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку надсилали потенційним респондентам – журналістам і редакторам. Усього  отримано 251 відповідь від медійників. 88% – респонденти з усіх регіонів України, 12% – з міста Києва. 73% жінок, 26% чоловіків та 1% іншої статі. Дослідження проводилося протягом 15–24 лютого 2021 року. 

**Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли обрати кілька відповідей.

Liked the article?
Help us be even more cool!