ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

78% українців вважають своєю рідною мовою українську – опитування

08.11.2021, 17:00
Фото – gogetnews.info
Фото – gogetnews.info

78% українців вважають своєю рідною мовою українську, а 18% – російську. Такими є результати загальнонаціонального опитування, яке провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня до 4 серпня.

На заході та в центрі майже абсолютна більшість зазначає, що українська є їхньою рідною мовою. У Південному регіоні 56% назвали рідною українську і 41% – російську. На сході 59% рідною вважають українську і 34% – російську.

Вікові відмінності полягають у тому, що молоді люди дещо частіше вважають своєю рідною мовою українську. Серед молоді віком 18–29 років українську вважають рідною 83%, а серед найстаршої групи (респонденти, яким за 60) – 74%. Така сама динаміка спостерігається, якщо аналізувати окремо південь та схід: 64% молоді Півдня та Сходу вважають рідною українську, натомість серед найстаршого покоління – 53%.

Сприйняття рідної мови залежить і від типу поселення. Серед мешканців міст-мільйонників найбільше (55%) рідною вважають українську, 40% – російську. Серед мешканців менших міст і сіл українську називають рідною значно частіше.

Російську мову частіше за українську вважають рідною в містах-мільйонниках Півдня та Сходу України (55% – російську, 36% – українську). Знову ж таки в менших містах і селах півдня та сходу українську називають рідною близько двох третин населення, а російську – близько третини.

55% українців підтримують норму “мовного закону” про обслуговування українською мовою за збереження можливості обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання. 21% таку норму не підтримує, і ще майже для 18% українців це байдуже.

Найбільше тих, хто підтримує обов’язкове обслуговування державною мовою, у Західному та Центральному регіонах – 74% та 62%  (натомість не підтримують 11% та 14% відповідно). 

На Півдні та Сході України приблизно однакові частки тих, хто підтримує та не підтримує цю норму закону: на півдні 33% підтримують, а 37% – ні, натомість на сході 38% підтримують, а майже 33% – ні. 

В обох цих регіонах також близько 30% тих, хто не визначився зі своїм ставленням або для кого це байдуже.

Найбільше підтримують цю норму закону прихильники “Європейської солідарності” (74%), “Слуги народу” та “Батьківщини” (64% та 63% відповідно), очікувано значно менше її підтримують прихильники ОПЗЖ (29%).

“Істотно впливає на сприйняття цієї норми закону рідна мова респондентів. Серед тих, для кого рідною мовою є українська, 63% підтримують обслуговування українською, а серед тих, для кого рідною є російська, – 26%. При цьому рідна мова є навіть більш значущим фактором, ніж регіон походження респондентів. Серед тих мешканців півдня та сходу, для яких рідною мовою є українська, більшість підтримують норму закону. Натомість носії російської мови навіть на заході та в центрі дещо не підтримують цю норму закону, ніж підтримують”, – йдеться в дослідженні.

Опитування було проведене в усіх регіонах України, за винятком Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитування проведено методом особистого інтерв'ю за місцем проживання респондентів.  Загалом опитано 2019  респондентів/-ок віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. 

Фінансування опитування здійснювалося в межах проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Liked the article?
Help us be even more cool!