ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

7 порад, як діяти журналістам під час обстрілів

07.04.2022, 13:30
Як працювати та що робити під час обстрілів?  Internews Ukraine публікує поради з посібника "Журналіст і (НЕ) безпека" експертки ІМІ Ірини Земляної.
▶️ Якщо почули свист снаряда, негайно впадіть на землю. Те, що ви почули звук, означає, що снаряд, найімовірніше, пролетів досить далеко від вас і впаде на доволі безпечній відстані. Відразу пошукайте укриття, щоб сховатися надійніше.
▶️ Ляжте туди, де є виступ або невелике заглиблення. Уникайте споруд, які можуть спалахнути в разі влучення. Захищають також щілини, траншеї, неглибокі колодязі, оглядові ями для авто. Падаючи на землю, прикрийте голову руками, закрийте долонями вуха та привідкрийте рот: це врятує від контузії.
▶️ Якщо обстріл застав у громадському транспорті чи власному авто, негайно зупиніть його. Відбіжіть від дороги та багатоповерхівок і впадіть на землю. Подивіться, чи є неподалік укриття, та рухайтеся до нього короткими перебіжками відразу після наступного вибуху.
▶️ Уникайте ненадійних місць для укриття. Тримайтесь якомога далі від багатоповерхових будинків, не ховайтеся під технікою та стінами будинків зі скляними перекриттями й поверхнями. Звичайні підвали будинків також не пристосовані для укриття, адже є небезпека опинитися під завалами.
▶️ Не намагайтеся щось знімати під час обстрілів. У цих умовах навряд чи вдасться зробити гарний матеріал, натомість ви наражатиметеся на більшу небезпеку.
▶️ Зберігайте спокій. Спробуйте відвернути чимось свою увагу чи намагайтеся рахувати про себе. Це допоможе уникнути паніки й зорієнтуватися в ситуації.
▶️ Після закінчення обстрілу будьте уважні та дивіться під ноги. Не підіймайте та не рухайте жодних предметів, окрім тих, які ви щойно випустили. Бойові предмети можуть вибухнути від найменшого контакту з ними. Запам’ятайте правило: не впускав – не підіймай.
Liked the article?
Help us be even more cool!