ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

65 юридичних консультацій надали журналістам в ІМІ у третьому кварталі 2019 року

03.10.2019, 13:34
Фото – arbeitsrechtanwalt.de
Фото – arbeitsrechtanwalt.de

Протягом липня-вересня 2019 року юристи Інституту масової інформації Алі Сафаров і Роман Головенко надали 65 правових консультацій журналістам та ЗМІ. 

Більшість питань (25 звернень) від журналістів стосувалися виборчого процесу – адже в липні відбулися позачергові вибори до Верховної Ради України. 

Проте правові питання в діяльності журналістів не вичерпувалися виборчим процесом. 11 звернень стосувалося недопуску журналістів на різноманітні заходи органів влади, в приміщення органів влади, щодо отримання інформації від посадових осіб. Незважаючи на те що частина друга статті 25 Закону України "Про інформацію" чітко передбачає право журналіста безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які вони проводять, та бути особисто прийнятими в розумні строки їхніми посадовими і службовими особами, – посадовці часто, особливо останнім часом, не зважають на цю норму закону.

У таких випадках юристи ІМІ пропонують різноманітні правові шляхи впливу на порушників, щоб поновити права журналістів і надати їм можливість вести свою журналістську діяльність. Одним з різновидів недопущення журналістів до інформації є практика певних суддів вимагати від журналістів клопотання про ведення зйомки в залі судового засідання, недопущення журналістів у залу судового засідання, особливо в гучних справах. Враховуючи, що перешкоджання законній журналістській діяльності є кримінально караною дією, юристи ІМІ щоразу ретельно вивчали ситуацію, щоб надати точну і корисну практичну консультацію, порадити конкретні кроки щодо вирішення ситуації.

Шість консультацій було надано з приводу фотографування фізичних осіб, зокрема дітей, – бо використання зображення фізичної особи чітко регламентується законодавством України, і недотримання цього порядку може призвести до претензій у бік ЗМІ і журналістів. 

Також протягом липня-серпня журналісти тричі зверталися за консультаціями щодо мовного законодавства в діяльності засобів масової інформації – у зв’язку з набранням сили Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Виникали й інші запитання: наприклад, щодо внесення змін до статуту реформованого друкованого видання або про особливості укладання договорів оренди на приміщення редакцій реформованих друкованих видань; як саме правильно зареєструвати інформаційне агентство; чи є вебсайт газети засобом масової інформації, чи можна прирівнювати такий сайт до газети; які можуть бути наслідки подання в ефір персональної інформації про особу; чи може інтернет-ресурс рекламувати електронні цигарки.

Конкретні проблеми, з якими стикаються журналісти і ЗМІ під час своєї діяльності, можуть бути різними. У будь-якому разі варто мати можливість отримати оперативну і фахову правову допомогу. 

Нагадаємо, в ІМІ працює правова гаряча лінія, на якій надають консультації досвідчені медіаюристи Роман Головенко та Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ [email protected].

Liked the article?
Help us be even more cool!