ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

25 посадовців використовують російську під час своєї діяльності – Кремінь

13.07.2022, 13:09
Фото – Катерина Хорощак / life.pravda.com.ua
Фото – Катерина Хорощак / life.pravda.com.ua

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови повідомив, що 25 українських посадовців продовжують послуговуватися не українською мовою.

Такими є результати моніторингу, який провів секретаріат мовного омбудсмена з 1 березня до 30 червня. 

Зокрема, неукраїнською свою діяльність провадять: вісім начальників військових адміністрацій; 15 посадових осіб органів місцевого самоврядування та два керівники установ комунальної форми власності. 

Випадки використання російської мови траплялися як у телевізійних ефірах, так і в соціальних мережах і Telegram-каналах.

У телеефірі посадовці російською інформували як наживо, так і в межах підготовлених відеосюжетів, трансляції контенту з інших ресурсів, соцмереж. 

Більшість телеграм-каналів органів влади, зазначає секретаріат, ведуться державною мовою, переважна кількість повідомлень подається українською мовою, іноді дублюється англійською мовою. Проте є низка каналів, які поширюють інформацію та відеозвернення, виконані недержавною мовою без перекладу або дублювання українською. 

Офіційні сайти органів влади та місцевого самоврядування ведуться державною мовою. Натомість на Facebook-сторінках та на YouTube-каналах зафіксовано випадки поширення повідомлень та відеозаписів недержавною мовою. 

На YouTube-каналах регіональних телерадіоорганізацій зафіксовано випадки послуговування російською під час звернень до мешканців громад та надання коментарів місцевим ЗМІ про ситуацію в регіоні. 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зауважив, що наразі фіксується значно менше випадків використання недержавної мови в ефірах телевізійних каналів, ніж у березні та квітні цього року.

Він нагадав, що із 16 липня можна буде штрафувати посадовців за такі дії. Вперше за таке порушення штраф становитиме від 3400 до 8500 грн. Штраф за повторне протягом року порушення від 8500 до 11 900 грн.

Моніторинг проводився за допомогою вибіркового обстеження ефірного мовлення; офіційних сторінок центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій; на таких інтернет-платформах, як YouTube, Facebook, Telegram, а також через пошук за ключовими запитами з прізвищами керівників органів та їхніх заступників у мережі YouTube.

Нагадаємо, 16 липня набуває чинності підпункт 1 пункту 7 розділу “Прикінцеві та перехідні положення” закону, яким вносяться зміни до  Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відтоді уповноважений зможе штрафувати посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть закон.

Liked the article?
Help us be even more cool!