ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

25 березня – вебінар GIJN про викриття отруйників Навального

22.03.2021, 16:02
Фото – gijn.org
Фото – gijn.org

25 березня відбудеться вебінар "Чорний ринок даних і відкриті джерела: Як викривали отруйників Навального", який організовує Глобальна мережа журналістів-розслідувачів (GIJN).

Про це повідомляється на сайті GIJN.

Захід за київським часом розпочнеться о 15-й годині. Мови вебінару: російська та англійська.

У грудні 2020 року міжнародна команда журналістів Bellingcat (Нідерланди), The Insider (Росія) і Der Spiegel (Німеччина) назвали імена і звання вісьмох співробітників російської спецслужби ФСБ, ймовірно причетних до спроби отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Дані про польоти, місце розташування телефону й інші документи, на яких ґрунтується це викриття, були отримані методом “вичислення”, тобто куплені на російському “чорному ринку даних”. Методологія цього розслідування, детально описана в статті Bellingcat “Полювання на мисливців”, викликала публічні дискусії у всьому світі про те, чи етично журналістам купувати персональні дані.

На вебінар запрошено авторів цього розслідування, а також експерта з журналістської етики, що має за плечима досвід керівництва розслідувальними програмами. Вони обговорять, наскільки далеко можуть зайти журналісти, коли підозрюють, що злочин міг бути спровокований або вчинений державними органами.

Спікери:

Дороті Бірн – головна редакторка телеканалу Channel Four Television. За час її перебування на посту керівниці відділу новин новинні програми каналу були удостоєні безлічі нагород BAFTA, RTS, Emmy та інших. Бірн – членкиня правління Мережі етичної журналістики, яка підтримує розроблення кодексів етики в журналістських організаціях у всьому світі. Дороті Бірн є авторкою книги “Повірте мені, я не політик” і безлічі інших, присвячених етиці й регулюванню ЗМІ.

Роман Доброхотов – засновник і головний редактор The Insider, незалежного онлайн-медіа, присвяченого розслідуванням і викриттям дезінформації в Росії. Серед його робіт – розслідування діяльності російських тролів і хакерів, російського вторгнення в Україну, операцій ГРУ в Європі і корупції в уряді Росії. Доброхотов був одним зі співавторів розслідування в чотирьох частинах “Викриття підозрюваних в отруєнні в Солсбері”, що завоював в 2019 році Премію європейської преси (European Press Prize 2019).

Христо Грозев – провідний розслідувач Bellingcat, який спеціалізується на загрозах безпеці, пов'язаних із Росією, і використанні інформації як зброї. Він живе у Відні і є автором багатьох видатних розслідувань у всьому світі. За його участю були встановлені імена двох високопоставлених російських офіцерів, що мають стосунок до справи про збитий над східною Україною у 2014 році “боїнг” MH17, офіцерів ГРУ, причетних до організації перевороту в Чорногорії у 2016 році, і трьох підозрюваних в отруєнні Скрипалів у Великобританії в 2018 році.

Модератором сесії буде регіональна редакторка GIJN Ольга Симанович.

Зареєструватися на вебінар – тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!