ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

235 порушень свободи слова зафіксовано в Україні у 2018 році – дослідження ІМІ

17.01.2019, 13:02

У 2018 році на неокупованій території України ІМІ зафіксував 235 випадків порушень свободи слова.  Ця цифра є меншою, ніж за аналогічний період 2017 року, коли було зафіксовано 281 порушення (для порівняння: у 2016 році було 264 порушень, у 2015 році – 310, у 2014 році – 995). Такими є дані щорічного дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) “Барометр свободи слова”.

За даними дослідження ІМІ, у першому півріччі 2018 року спостерігалося зростання кількості порушень, особливо фізичної агресії, порівняно з 2017 роком. Однак у другому півріччі, орієнтовно з серпня, відбулася певна «стабілізація» кількості порушень прав журналістів.

«Протягом першого півріччя 2018 року ми спостерігали різке зростання нападів на журналістів і проявів фізичної агресії. Водночас протягом другого півріччя ми не спостерігали різких "піків". Ми пов’язуємо це з кількома причинами: по-перше, з публічним резонансом після жорсткого нападу на активістку Катерину Гандзюк і надзвичайно негативною реакцією суспільства та міжнародної спільноти на цей випадок, що, можливо, дещо охолодило потенційних нападників. Так само ми не виключаємо, що убивство Гандзюк могло мати і певний охолоджувальний ефект на журналістів, особливо в регіонах, які почали більш обережно критикувати, це питання потребує окремого дослідження. І нарешті, ми спостерігаємо затишшя перед традиційною "бурею" виборчих процесів 2019 року», – заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Основним викликом для свободи слова у 2018 році стала фізична агресія щодо журналістів. Категоріями-лідерами за кількістю порушень стали перешкоджання, погрози та напади на журналістів (для порівняння: у 2017 році це були перешкоджання, доступ до інформації та погрози). Із загальної кількості порушень 173 випадки стосувалися саме фізичної агресії щодо журналістів.

Лідером за кількістю порушень у 2018 році стала категорія “перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” – 96 випадків (ця цифра більша, ніж у 2017 році, коли було зафіксовано 92 випадки перешкоджань). Ця категорія упевнено посідає першу позицію від початку року. Найбільше журналістам перешкоджали, як і торік, приватні особи, місцева влада, депутати та правоохоронці.

Друге місце посіла категорія “погрози і залякування журналістів” – 33 випадки (у 2017 році погроз було зафіксовано більше – 38). Погрожували журналістам переважно приватні особи, місцева влада та депутати.

Третє місце посіла категорія “побиття та напади” – 31 (для порівняння: у 2017 році було зафіксовано 30 таких випадків).

За кількістю порушень на четвертому місці опинилася категорія “обмеження доступу до публічної інформації” – 19 випадків. За аналогічний період 2017 року було зафіксовано вдвічі більше таких випадків – 41, і посідала ця категорія другу позицію. Цьогоріч обмежували доступ журналістів до публічної інформації найчастіше органи центральної і місцевої влади.

П’яте місце за кількістю порушень посіли кібератаки – 15 випадків, за аналогічний період 2017 року зафіксована така ж кількість порушень.

Регіоном-лідером за кількістю порушень прав журналістів з початку року так і залишається Київ з областю (97). Далі йдуть Миколаївщина (16 випадків), Дніпропетровщина та Полтавщина (по 12), Одещина (11), Львівщина (10). В інших регіонах зафіксовано по дев’ять, сім, шість, п’ять, чотири, три, два та по одному випадку. Зауважимо, що цьогоріч Дніпропетровщина та Львівщина вперше увійшли до п’ятірки регіонів-лідерів за кількістю порушень прав журналістів. Водночас Миколаївщина та Полтавщина вже третій рік лишаються в цій першій п’ятірці.

Порушували переважно право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, представники центральної та місцевої влади та правоохоронці.

***

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей, у зв’язку з дуже обмеженими можливостями доступу до цих територій, ІМІ вдалося зафіксувати лише два порушення (у 2017 році – три). Зокрема, 2018 року на сепаратистських сайтах знову оприлюднили персональні дані журналістів 11 українських ЗМІ. Також нагадаємо, що журналіст Станіслав Асєєв перебуває в полоні так званого «ДНР», за різними даними, з травня або червня 2017 року.

В анексованому Росією Криму у 2018 році було зафіксовано 12 нових випадків порушень свободи слова (у 2017 році – 16 випадків). Зокрема, цей рік у Криму “відзначився” затриманням громадських журналістів, які як явище виникли саме після винищення незалежної журналістики на півострові.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!