ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

15 листопада у Києві відбудеться акція “#FreeAseyev. День солідарності зі Станіславом Асєєвим”

06.11.2019, 14:00
Фото - фейсбук Центру Громадянських Свобод
Фото - фейсбук Центру Громадянських Свобод

15 листопада о 19.00 у креативному просторі IZONE відбудеться правозахисна мистецька акція “#FreeAseyev. День солідарності зі Станіславом Асєєвим”. Організатори події - Центр Громадянських Свобод, PEN Ukraine, Радіо Свобода та журнал Тиждень.

День для акції було обрано не випадково, оскільки саме 15 листопада з кінця 1980-х років за ініціативи Міжнародного ПЕН в усьому світі відзначають День ув’язненого письменника або День порожніх стільців (Empty Chair Day). Порожні стільці на правозахисних акціях цього дня символізують авторів, які не можуть бути з нами через ув’язнення, переслідування чи зникнення. Такі події покликані привернути увагу до справ ув’язнених письменників і журналістів, а також закликати їхніх колег та представників місцевої і міжнародної влади використовувати кожну нагоду для їхнього звільнення.

Цього року організатори Дня порожніх стільців в Україні вирішили присвятити цю подію своєму колезі, письменнику, члену Українського ПЕН Станіславу Асєєву. Як журналіст він дописував під псевдонімом Станіслав Васін для провідних українських медіа – Радіо Свобода, “Тижня”, “Української правди” і “Дзеркала тижня”. Також Станіслав є автором роману “Мельхіоровий слон, або Людина, яка думала”. У травні 2017 року Асєєв був незаконно ув’язнений у Донецьку проросійськими збройними формуваннями “ДНР”.  У жовтні 2019 року стало відомо, що так звана “прокуратура ДНР” засудила Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення, звинувачуючи його в “екстремізмі”, “шпигунстві” та “закликах до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності”.

Під час заходу відомі письменники, філософи, журналісти, музиканти і правозахисники згадуватимуть Станіслава Асєєва, читатимуть фрагменти з його текстів та присвячуватимуть йому пісні. Участь в акції, зокрема, візьмуть журналісти Яніна Соколова, Дмитро Крапивенко, Віталій Портников, Андрій Діхтяренко, Ірина Славінська, філософ Ігор Козловський, письменники Миколи Рябчук, Артем Чапай, Ірина Цілик, філософ Вахтанґ Кебуладзе, акторка Ірма Вітовська-Ванца, музикант Олег Каданов, громадський активіст Алім Алієв (список доповнюється).

Окрім Станіслава Асєєва, під час заходу 15 листопада організатори події хочуть нагадати про справи інших незаконно засуджених і утримуваних українських журналістів в окупованих Криму та Донбасі, серед яких – блогер Олег Галазюк, журналіст Микола Семена, а також кримські громадські журналісти Осман Арифмеметов, Ремзі Бекіров, Наріман Мемедемінов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв.

За даними Центру громадянських свобод, у Росії та окупованому Криму лишилося за ґратами щонайменше 86 людей. Також, згідно з інформацією Служби безпеки України, бойовики на Донбасі утримують у полоні 227 українців. Під час акції #FreeAseyev кожен охочий зможе написати і передати листи для українських заручників Кремля.

Liked the article?
Help us be even more cool!