ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"112 Україна" заявив, що Коцаба не був спецкором каналу на Донбасі

08.02.2016, 21:34

Телеканал “112 Україна” заявив, що Руслан Коцаба співпрацював із телеканалом в якості стрингера на підставі цивільно-правового договору, строк дії якого закінчився 31 грудня 2014 року. Про це йдеться у відповіді каналу на запит MediaSapiens, повідомляє Детектор медіа.

Як повідомляв ІМІ, 5 лютого у Івано-Франківському міському суді блогер Руслан Коцаба, якого звинувачують у державній зраді та  перешкоджанні діяльності Збройних Сил України, заявив, що працював журналістом каналу “112 Україна”, виконував спецзавдання у якості військового кореспондента, для чого отримав акредитацію СБУ.

“Я не просто був журналістом каналу “112 Україна”, я був спеціальним кореспондентом, який вирізняється тим, що виконує спеціальні редакційні завдання. В мене була спеціалізація - фронтова журналістика. В мене була акредитація СБУ з Володимирської, що у столиці, і в мене були неодноразові зустрічі з керівництвом СБУ”, - повідомив Коцаба.

Також Коцаба заявив, що канал “112 Україна” спростовує його причетність до роботи на телеканалі, бо “має великі проблеми” через п’ять попереджень Нацради. За його словами, телеканал зазнає утисків, бо “дозволяє собі бути чесним”.

7 лютого 2015 року СБУ затримала Руслана Коцабу у його квартирі після майже шестигодинного обшуку. Йому інкримінують ч.1 статті 111 (державна зрада) та ч.1 статті 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) КК України.

17 січня 2015 року Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Так, Коцаба на відео заявив, що він краще відсидить у в'язниці, ніж буде мобілізований на схід країни.

18 січня 2015 року телеканал “112 Україна” заявив, що Руслан Коцаба не є кореспондентом каналу. Таку заяву телеканал зробив у відповідь на статтю інтернет-видання "Дуся" під назвою "Журналіст каналу "112" закликав бойкотувати мобілізацію" від 18 січня. 

“Журналіст Руслан Коцаба не є кореспондентом каналу "112 Україна". Свого часу Руслан Коцаба був виключно позаштатним кореспондентом (стрингером) каналу "112 Україна" в місті Івано-Франківську і ні в якому разі не був військовим кореспондентом каналу "112" в зоні АТО”, - йдеться у заяві. На каналі повідомили, що договір про співробітництво між Коцабою як стрингером каналу в Івано-Франківську та телеканалом був розірваний 31 грудня 2014 року.

“Таким чином, - підкреслювали на телеканалі, - журналіст Руслан Коцаба не є ні штатним, ні позаштатним кореспондентом каналу "112 Україна".

24 грудня 2015 року Івано-Франківський міський суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою блогеру Руслану Коцабі, якого звинувачують у державній зраді й перешкоджанні діяльності Збройних сил України, до 22 лютого 2016 року.

Незалежна медіа-профспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписуються в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, попри всю неоднозначність діяльності Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем сумління й закликала його звільнити.

5 лютого 2016 року в Івано-Франківському міському суді блогер Руслан Коцаба заявив, що вважає пред’явлені йому звинувачення у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних Сил України “наступом на свободу слова і думки”.

Liked the article?
Help us be even more cool!