ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

11 листопада – пресконференція правозахисників щодо законопроєкту про СБУ

10.11.2021, 13:53
Фото: СБУ
Фото: СБУ

11 листопада відбудеться пресконференція “Як законопроєкт про СБУ знищує приватну інформацію та надає доступ до всіх переписок та розмов”.

На ній правозахисники та фахівці з інтернет-безпеки проведуть експертну оцінку законопроєкту про №3196-Д “Про Службу безпеки України”.

Захід розпочнеться о 10:00 в Українському кризовому медіацентрі (Український Дім, вул. Хрещатик, 2). Вхід до пресцентру можливий лише за наявності негативного ПЛР-тесту або СOVID-сертифіката. 

Спікери:

  • Володимир Яворський, правозахисник, експерт Центру громадянських свобод
  • Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини 
  • Євген Нецвєтаєв, виконавчий директор Український інститут з прав людини 
  • Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи 
  • Максим Тульєв, член правління Інтернет Асоціації України 
  • Максим Дворовий, юрист, Лабораторія цифрової безпеки 
  • Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод 

На думку правозахисників, окремі положення документа повинні бути переглянуті перед голосуванням, “оскільки без внесення змін ці норми прямо порушують європейські стандарти прав людини та норми Конституції України”. 

“Зокрема, проєкт закону чітко не визначає зміст багатьох повноважень СБУ, підстави та порядок їх використання. Це створює багато можливих загроз порушень прав людини в майбутньому”, – йдеться в повідомленні.

Певні положення законопроєкту суперечать міжнародному праву та Конституції України й викликають найбільше занепокоєння: 

  • У такій редакції проєкт закону дозволяє "прослуховувати" практично будь-яку особу в країні без жодних підстав та гарантій зловживання цим правом. Зникає необхідність отримання санкції суду, оскільки санкція буде потрібна лише у випадках, коли розмови планується включити як доказ у кримінальній справі, що становить менш ніж 10 % загального обсягу прослуховувань. 
  • Дозволяється використання обладнання для зняття інформації з каналів зв’язку не тільки для розслідування злочинів, але і для збору оперативно-службової інформації. 
  • СБУ отримує повноваження отримувати будь-яку інформацію від усіх приватних чи державних суб’єктів без рішення суду, СБУ отримує доступ до всіх баз даних, включно з приватними, що не мають навіть спецслужби в багатьох авторитарних країнах.
  • Визначається право СБУ блокувати ресурси в інтернеті та зобов’язання операторів телекомунікацій встановити відповідне обладнання, що надасть повний автоматичний доступ  до інформації. 
  • Окреме положення дозволяє без жодних підстав зупиняти будь-яку особу та проводити її огляд та огляд її речей і транспортних засобів.

З додатковими питаннями звертатися до Романа Неколяка, Центр громадянських свобод: тел. +38096 347 62 09, e-mail [email protected].

Liked the article?
Help us be even more cool!