ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

10% джерел в новинах регіональних медіа є сумнівними - дослідження ІМІ

04.07.2018, 17:14

10 % джерел інформації в регіональних новинах є сумнівними, а в кожній 17 новині (6%) взагалі немає ідентифікованого джерела інформації.

Такими є результати дослідження стандарту достовірності в новинах регіональних інтернет-ЗМІ в червні 2018 року у десяти регіонах України, проведеного ГО “Інститут масової інформації” за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.*

За даними дослідження ІМІ, найменше в онлайн-ЗМІ публікується новин з посиланням на анонімні джерела (1,3%). При цьому, в новинних стрічках, які досліджувалися, майже 300 новин були опубліковані без жодного посилання на будь-яке джерело.

Серед регіонів, які досліджувалися, найменше новин без джерел було зафіксовано у Вінниці (0,6%), найчастіше новини без джерела публікувалися у Запоріжжі (15%). Лідери у використанні анонімних джерел у новинах – онлайн-медіа Кропивницього (3%).

Найвищий рівень сумнівних джерел інформації було виявлено у маріупольських медіа (22%), найнижчий – в полтавських онлайн-ЗМІ (1,5%).

"Довіра до ЗМІ формується з множини факторів, проте одним з ключових факторів залишається достовірність. Тому ЗМІ, які використовують сумнівні джерела, ставлять не перевірину чи сумнівну, з точки зору достовірності, інформацію мають високи репутаційні ризики. І врешті решт у конкуренції з соціальними мережами переможуть ті ЗМІ інформації яких довірятиме суспільство", заявила медіа-експертка ІМІ Олена Голуб.

*Дослідження проводилося ГО “Інститут масової інформації” в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у червні 2018 року.

В рамках дослідження, було опрацьовано 5000 новин з 50 регіональних онлайн-медіа у 10 містах України (Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків).

Методологія моніторингу – тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!