ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Цифрове телевізійне мовлення на Хмельниччині: хто отримав ліцензії і що пообіцяв аудиторії

24.03.2024, 10:00
Альона Береза

Минулого року Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення оголосила лише один конкурс на цифрове телевізійне місцеве мовлення в Хмельницькій області. Останній стосувався мовлення в чотирьох населених пунктах області та відбувся наприкінці минулого року. Для участі в цьому конкурсі свої пакети документів до регулятора загалом подали чотири місцевих мовники. У трьох населених пунктах перемогу отримали два телеканали з орбіти екснардепа від партії “Блок Петра Порошенка” Михайла Гвоздьова. В одному ж населеному пункті переміг місцевий мовник з орбіти іншого екснардепа Володимира Мельниченка від тієї ж партії. Розберемося, хто вони.

Деталі конкурсу

Національна рада наприкінці серпня 2023 року оголосила конкурс на отримання ліцензії на мовлення з використанням радіочастотного спектра на вільних каналах (програмах) мовлення ефірної багатоканальної електронної комунікаційної мережі МХ-5 із місцевою / регіональною категорією покриття. Простими словами, конкурс для мовлення місцевих телевізійних каналів у деяких населених пунктах Хмельниччини. Загалом тоді йшлося про 46 населених пунктів України, які отримали нові медіа на вільних каналах. На Хмельниччині вільними були чотири канали. Конкурс відбувся 28 грудня 2023 року і проходив в онлайн-форматі під час засідання Нацради.

Мовлення та населенні пункти

Мовники визначалися для Білогір’я (Шепетівський район), Кульчіївців (Кам’янець-Подільський район), Полонного (Шепетівський район) та Хмельницького. Для кожного з цих населених пунктів цифровий переможець – телевізійний мовник обирався окремо. Конкуренція також була нерівномірна: від одного до трьох претендентів.

Так, за мовлення в Білогір’ї і Полонному (по одному каналу) змагався лише один претендент – ТОВ ТК "Проскурів", у Хмельницькому (один канал) – ТОВ "Продюсерський Центр "Ексклюзив".

Найзапеклішим змаганням виявилось обрання мовника в Кульчіївцях (Кам’янець-Подільський район): тут претендентами були аж три місцеві телеканали: ТОВ "Про Медіа Групп", ТОВ ТРК "Кам’янець-Подільський" та ТОВ "Продюсерський Центр "Ексклюзив".

Конкурс та деталі про претендентів

Мовлення в Хмельницькому

У Хмельницькому був один канал для мовлення і один претендент – ТОВ "Продюсерський Центр "Ексклюзив", про який ми детально поговорили вище. Його директор Анатолій Вінскевич пояснив, що в каналу "Ексклюзив" є чинна ліцензія концерну РРТ. Поряд з тим у "Зеонбуду", мова про мовлення через якого, є потужніший передавач і менший тариф. Саме тому вони подалися на конкурс і в разі перемоги планують анульовувати іншу ліцензію.

Юрособа, ТОВ "ПЦ "Ексклюзив", заснована більш ніж 20 років тому з основним видом діяльності видання звукозаписів. З кінця грудня 2012 року канал очолює Анатолій Вінскевич. Із травня 2016 року засновниками юрособи були згадані вже вище ТОВ "Подільська Медіа Група" та Наталія Сердечна. Із середини грудня 2021 року єдиним його засновником стає ТОВ "Подільська Медіа Група", а кінцевим бенефіціарним власником – Михайло Гвоздьов, бізнесмен, власник автосалонів, ексдепутат Хмельницької обласної ради від партії "Фронт змін" та народний депутат восьмого скликання від партії “Блок Петра Порошенка”, який склав повноваження 2 вересня 2015 року. Ці зміни відбулися в один день зі змінами й у структурі власності ТОВ "Проскурів", про яке йтиметься далі.

Претендента підтримали лише п'ять із семи членів Нацради. Визнання переможцем та видавання ліцензії підтримало вже шість членів Нацради, зокрема голова Нацради Ольга Герасим'юк.

Білогір’я та Полонне (Шепетівський район)

Як уже зазначалось, за результатами конкурсу, мовити в Білогір’ї та Полонному буде ТОВ ТК "Проскурів". Це був єдиний претендент, який і здобув перемогу та ліцензію. Визнання його переможцем підтримали всі сім членів Нацради. Йдеться про телеканал "ТВ7+" (юридична особа ТОВ ТК "Проскурів"). На конкурсі його представляв директор Анатолій Вінскевич.

Ця ТОВ зареєстрована майже 12 років тому з основним видом діяльності у сфері телевізійного мовлення. У 2016 році її засновниками були ТОВ "Подільська Медіа Група" та Наталія Сердечна. Вона також була і кінцевою бенефіціарною власницею цієї юрособи.

У 2016 та 2017 роках ця ж хмельничанка була засновницею ПП "Аграрна Компанія 2004" та ТОВ Компанія "Укрелітагро". З кінця 2017 року засновниками цієї компанії є ТОВ "Група Компаній "Вітагро", кінцевим бенефіціарним власником якого є народний депутат Сергій Лабазюк та член депутатської групи "Партія "За майбутнє".

З червня 2016 до 23 жовтня 2021 року Наталія Сердечна була також єдиною засновницею ТОВ "Подільська Медіа Група". З 9 листопада 2021 року його єдиним засновником стає ТОВ "Мегакарс", і ще на місяць кінцеве бенефіціарство зберігає попередня засновниця та бенефіціарка. З початку грудня 2021 року кінцевим бенефіціарним власником цієї юрособи вже стає Михайло Гвоздьов. Наразі єдиним засновником ТОВ ТК "Проскурів" є ТОВ "Подільська Медіа Група", а кінцевим бенефіціарним власником – Михайло Гвоздьов.

Водночас єдиним засновником ТОВ "Подільська Медіа Група" є згадане вище ТОВ "Мегакарс", а кінцевим бенефіціарним власником знову ж таки Михайло Гвоздьов. Це підтверджує і структура власності, яку подала юрособа в пакеті документів для участі в конкурсі.

До початку грудня 2021 року директором ТОВ "Подільська Медіа Група" був директор ТОВ ТК "Проскурів" Анатолій Вінскевич, а з грудня 2021 року директоркою стає Юлія Астаферова, за сумісництвом редакторка на телеканалі "ТВ7+". Вона ж і представляла телеканал у презентаційному відео для конкурсу. Єдине, що не змінилось у цієї юрособи, – це контактний номер телефону, який належить головній юрисконсультантці ТОВ "Агрохімічна компанія "Вітагро" Тетяні Бундз (на 2022 рік), яким володіє народний депутат Сергій Лабазюк.

Скриншот видання "Органік Стандарт"

Також телеканал фізично продовжує працювати в частині приміщення, власником якого є ТОВ "Аграрна Компанія 2004". Серед засновників останньої – також ТОВ "Група Компаній "Вітагро".

"Кошти зараз заробляються через телекомпанію "Проскурів", вона ж ТВ7+, у співпраці з тими самими громадами, міськими радами, бізнесом ідуть напрацювання. 2022 рік був дуже важким, як і в усіх, тому що все враз зупинилося. Але вже з вересня ми відновили регулярні пасажі, почали надходити кошти. Так, забігаючи наперед, у нас є борги перед "Зеонбудом". Можливо, таке питання буде. Але починаючи з вересня ми гасимо поточку 100% і перекриваємо борги. Так, за 2023 рік у нас щодо двох станцій, Хмельницький, Ключіївці, 100% проплата. За 2022 роком ми вийшли на рівень зараз 65%", – розповів Нацраді директор телеканалу Анатолій Вінскевич.

Також він додав, що "Зеонбуду" вони цього року заплатили десь 370 тисяч гривень. Коли директор завершив свою розповідь про потребу погашення боргів, голова Нацради Ольга Герасим'юк уточнила в директора також і про потребу плати за дві компанії. Директор каже, що "Проскурів" – це чинний проєкт і що в них усе нормально.

Кульчіївці (Кам’янець-Подільський район)

Мовити в цьому населеному пункті забажало два мовники з обласного центру та один з Кам’янець-Подільського. Йдеться про ТОВ "Про Медіа" (телеканал "1 Подільський"), ТОВ "Продюсерський Центр "Ексклюзив" та ТОВ "ТРК "Кам’янець-Подільський".

ТОВ "ТРК "Кам’янець-Подільський" понад 10 років, і основним видом діяльності воно має діяльність у сфері телевізійного мовлення. З травня 2016 року єдиним засновником та кінцевим бенефіціарним власником є Сергій Чернявський, а директоркою – Інна Дорога. Остання і представляла телеканал під час конкурсу. Сергій Чернявський був помічником народного депутата восьмого скликання Володимира Мельниченка від Блоку Петра Порошенка.

Скриншот інформації про народного депутата на сайті https://rada.oporaua.org/

Контактний номер мобільного телефону ТОВ "ТРК "Кам’янець-Подільський" є мобільним номером пана Чернявського. З листопада 2012 до серпня 2017 року був також контактним номером ПП "Подільськенерго", а сам засновник телеканалу Сергій Чернявський з листопада 2012 до серпня 2016 року був керівником і цієї юрособи. Це ПП входить до VR Capital Group, яка разом із групою "ICU" (керівні партнери Макар Пасенюк та Костянтин Стеценко) стала інвестором проєкту з будівництва сонячної електростанції поблизу села Панівці, що на Кам’янеччині, на паритетних засадах. Замовником будівництва Кам’янець-Подільської фотогальванічної електростанції стало ПП "Подільськенерго". За даними журналістів "Наші гроші з Денисом Бігусом", інвестгрупа "ICU" може бути пов’язаною з п'ятим президентом України Петром Порошенком. Однак у групах "ICU" та "VR Capital Group" у відповіді на запит журналістів це заперечують.

Втім, 2015 року журналісти сайту "Наші гроші" виявили, що народний депутат Володимир Мельниченко, мажоритарний депутат та представник фракції "Блок Петра Порошенка "Солідарність", не задекларував одне з підприємств ПП "Подільська Біоенергетична Компанія", де йому належало 25% статутного капіталу. Згодом він усе ж таки зазначив її у своїй декларації. До прикладу, така інформація міститься в декларації нардепа за 2019 рік. Юрособа з 2015 року перебуває в стані припинення.

"Власник кам’янчанин, бізнесмен. Власне, він є кінцевим бенефіціаром кількох комерційних структур, пов’язаних з нерухомістю та торгівлею. Ми йдемо свідомо на конкурс. Ми розуміємо про ці витрати, готові до них" – так відповіла на питання голови Нацради Ольги Герасим'юк про власника телеканалу директорка Інна Дорога.

Також директорка розповіла, що телеканал є місцевим мовником та хоче збільшити територію охоплення та кількість глядачів. "Передавач "Зеонбуд", який буде встановлений, буде досить потужний, і ми зможемо охопити більшу територію. Нас зможе побачити не обмежена кількість, а більша територія, більше глядачів. Ми маємо договори не тільки з Кам’янець-Подільською територіальною громадою, а й із сусідніми громадами. І хотілося б, щоб вони бачили нас не лише через інтернет-мережі, а й в ефірі", – додала Інна Дорога.

Представниця компанії розповіла, що, допоки вони мовили дві години в кабельній мережі, контент їм допомагали робити позаштатні працівники. Однак якщо телеканал отримає ліцензію, то в них є журналісти, які готові вже працювати, зокрема дві журналістки з Маріуполя, які є внутрішньо переміщеними особами.

Претендентом на мовлення в Кульчіївцях також було ТОВ "Про Медіа Групп", відоме як телеканал "1 Подільський". На конкурсі його представляла редакторка Юлія Кучер. У презентації телеканалу було вказано, що в його команді "працюють 25 професіоналів".

Перше, про що запитала Нацрада в представниці телеканалу, – ситуація про заборгованість у 377 тисяч гривень, їхнє відключення з 1 березня 2023 року та чому так сталось.

"З початку повномасштабного вторгнення ми отримали тимчасові дозволи, бо ми не зупиняли свою діяльність ні на один день. Хотіли якомога більше дати інформації. На сьогодні, наскільки мені відомо, основний борг щодо наших ліцензій повністю закритий, і тривають переговори, як можна швидше їх закрити. У червні закрили основну частину боргу щодо "Зеонбуду" й аналогічно повністю розрахувалися з концерном РРТ. На сьогодні ми вже, можна сказати, підняли голову і розраховувалися повністю з боргами для того, щоб мовити, адже це, в принципі, наша основна й улюблена справа, яка є в кожного телевізійника і не лише", – пояснила Юлія Кучер.

Ольга Герасим'юк запитала редакторку про власника чи інвестора, який фінансує телеканал. За словами Юлії Кучер, це Олег Собуцький, мешканець Хмельницької області та приватний підприємець. Редакторка зазначила, що це вже їхня третя спроба зайти в цей мультиплекс.

Відповідно до Єдиного реєстру юридичних осіб та схеми власності, поданої учасником для конкурсу, одноосібним кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "Про Медіа Групп" є Олег Собуцький, а директоркою з листопада 2022 року – Валентина Бардала. Олег Собуцький є також директором ТОВ "Агробізнес" та футбольним функціонером і спонсором. У 2020 році він балотувався в депутати Хмельницької обласної ради від політичної партії "За конкретні справи", співголовами якої є Галина Герега та народний депутат Олександр Герега. 

До вересня 2021 року засновником, кінцевим бенефіціарним, власником та керівником ТОВ був Руслан Котелба, який 2020 року також балотувався в депутати Хмельницької міськради від партії "За конкретні справи" та не був обраний.

Ще одним претендентом на мовлення було вже згадане ТОВ "Продюсерський Центр "Ексклюзив", директором якого є відомий нам Анатолій Вінскевич.

Під час обрання мовника в Білогір’ї представник Нацради Максим Онопрієнко уточнив у директора Анатолія Вінскевича про його взаємозв’язок з ТОВ "ТК "Проскурів" та ТОВ "Продюсерський Центр "Ексклюзив" і про те, чому ж дві компанії подається на конкурс.

"Я є керівником ТОВ "Ексклюзив" і ТОВ "Проскурів". Свого часу "Ексклюзив" був аналоговою компанією, і ми мали аналогову ліцензію. Ми отримали цифрову ліцензію і планували, які перспективи для її розвитку. ТВ7+ (ТОВ "Проскурів". – Ред.) ми планували, і, власне, так воно відбувається, – він більше студійно-лінійний: новини світу, новини України, новини Хмельниччини, ввімкнення. "Ексклюзив" ми більше бачили як польовий телеканал – мовлення громад, чим зараз живуть наші 60 громад. Таке мало бути роз’єднання", – пояснив свою стратегію Анатолій Вінскевич і уточнив, що кошти на реалізацію планів зараз заробляються через телекомпанію "Проскурів", вона ж ТВ7+.

"Якщо ми говоримо про "Ексклюзив" та компанію "ТВ7+", то ще раз: ТВ7+ – це чинний проєкт. У мене є трійко редакторів, разом з ними ми формуємо контент, наповнення, гостей. Мої ще справи – це гроші туди заробляти. А "Ексклюзив" – це повністю моє дітище" – так розпочав свою презентацію директор Анатолій Вінскевич.

Скриншот запису онлайн-засідання Нацради 28 грудня 2023 року в ютубі

У презентаційному відео директор показав недобудоване приміщення з фасадними вікнами та розповів, що тут є місце для операторської та його кабінет, мала та велика студія. Остання має бути з великим екраном та екраном на підлозі, а також трибунами для глядачів, і зверху з режисерською центральною апараткою. За пів року вони планують завершити роботи й запустити сигнал телеканалу "Ексклюзив", який "буде працювати як телеканал громад".

Через фасадні вікна можна легко встановити і місце розташування цього приміщення. Це новозведена добудова біля будівлі, власником якої є ТОВ "Аграрна Компанія 2004", в середмісті Хмельницького, в якій працює команда телеканалу "ТВ7+".

"Ось, що ми маємо. Я свідомий того, що ту картинку, яку ми малюємо, ми там навряд чи зробимо за цих пів року. Але вже є певні задумки, щоб навіть от у такому стані поставити там петееску, там уже є світло підведене, ви бачили, там кабелі кругом. У нас є запас студійного світла, інтернет підведено. Навіть у таких умовах, навіть з такими стінами вже можна певний продукт робити", – розповів директор.

За його словами, він назбирав 130 тисяч гривень, щоб заплатити за конкурс, а далі канал працюватиме з громадами, адже він упевнений, що бюджети громад можуть дозволити платити 20–50 тисяч гривень за висвітлення діяльності. У разі перемоги на конкурсі "Ексклюзиву" директор планував анульовувати ліцензію концерну РРТ, яку має інший його телеканал "Проскурів".

Втім, під час голосування за претендентів усі члени Нацради визнали переможцем ТОВ "ТРК "Кам’янець-Подільський".

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!