ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як рівненські онлайн-ЗМІ висвітлюють події в зоні військових дій: менш ніж 1% новин

Менш ніж 1% публікацій у рівненських медіа стосуються подій щодо Операції Об’єднаних сил. Переважна більшість цих новин – про вразливі групи населення.

Такі результати моніторингу п’яти онлайн-медіа Рівненщини:

  • "Радіо Трек",
  • "Рівне вечірнє",
  • ОГО,
  • ВСЕ,
  • "РівнеМедіа".

Під час моніторингу аналізували кількість новин, що стосуються ООС, розподіл цих новин за тематикою та тональність висвітлення теми розведення військ. Період моніторингу: 4–8 листопада 2019 року.

Рівненські медіа приділяли досить небагато уваги подіям у зоні військових дій. Із 639 новин, які ми проаналізували, лише п'ять (або 0,78%) стосувались Операції Об’єднаних сил. 

Так, по дві новини з цієї тематики у моніторинговий період опублікували "Радіо Трек" та ОГО, одну новину – "РівнеМедіа". У цей період не публікували таких новин "Рівне вечірнє" та ВСЕ.

Чотири з п'яти публікацій на цю тематику в рівненських медіа (80%) стосувалися конфліктно вразливих груп людей. Зокрема, писали про військовослужбовців та їхніх дітей. Так, "Радіо Трек" показав, як у рівненській маршрутці дякують учасникам АТО.

Фото: "Радіо Трек"

Сайти "ОГО" та "Радіо Трек" розповіли про те, що діти військових змагались у Рівному ("Діти військових, що боронять Україну на Донбасі, змагалися у Рівному""Від козаків до кіборгів": Юні плавці вшанували полеглих за Україну").

Обидві новини – майже одного змісту. Їх перепублікували з ресурсу armyinform.com.ua

А "РівнеМедіа" розповіло про ініціативи голови облради стосовного того, що дітям загиблих учасників АТО хочуть влаштувати відпочинок у Польщі. У цій новині журналісти також не виявили креативності, а подали "паркет" (пресрелізи, описи пресконференцій, офіційні заяви), зроблений на основі пресрелізу обласної ради.

Лише одна новина стосувалася розведення військ. Так, ОГО з посиланням на "Українську правду" (щоправда, без гіперлінку на першоджерело) опублікував матеріал про те, що планується черговий етап розведення військ. Новину було подано в нейтральній тональності, без негативних чи позитивних оцінок. 

Скриншот із сайту "ОГО"

Варто сказати, що сайт "ОГО" систематично приділяє увагу подіям у зоні ООС, перепубліковуючи їх зі всеукраїнських ЗМІ. Так, наприкінці жовтня 2019 року ОГО опублікував новину, що в Золотому було розведення військ, а пізніше оприлюднив інформацію, що Ангела Меркель привітала розведення військ на Донбасі.

Решта медіа, які ми моніторили, переважно публікували новини стосовно ООС лише в разі, якщо учасники цих подій або їхні сім’ї проживали на Рівненщині або ж на Рівненщині відбулася якась подія, що має стосунок до ООС (як-от подяка в рівненській маршрутці учасникам АТО).

Антоніна Торбіч, регіональна представниця ІМІ в Рівненській області

Написання цього матеріалу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!