ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як писали про пандемію медіа Волині: результати моніторингу

08.12.2021, 11:41
Мая Голуб

Найбільше у волинських онлайн-медіа – статистики про захворюваність та смертність від COVID-19. Найменше було новин про антивакцинаторські рухи.

Такими є результати моніторингу Інституту масової інформації, що тривав з 1 по 5 листопада 2021 року. Під аналіз потрапили популярні сайти ІА «Волинські новини»,«ВолиньPost», «Волинь24», «Район.in.ua», «Конкурент». Загалом було проаналізовано 1282 новини. З них 17% (або 217 новин) були на тему Сovid-19.

Основна мета моніторингу – дізнатися, які новини на тему СOVID-19 переважають у інфопросторі. Зокрема, статистика захворюваності, смертності, госпіталізації, про карантинні обмеження, щеплення, про антивакцинаторські рухи, сертифікати вакцинації, забезпечення лікарень всім необхідним, кримінальні новини, пов’язані з пандемією та інше. Статті, розслідування, інтерв’ю, блоги, авторські колонки не аналізувались, адже оцінювались лише новини.

Серез проаналізованих ЗМІ найбільше новин про коронавірус у відсотковому співвідношенні виявлено на сайтах «Район.in.ua» – 18,9% (42 новини з 222) та ІА «Волинські новини» – 18,7% (56 новин з 316). На сайті «Волинь24» новин про перебіг пандемії було 16% (30 публікацій з 186), «ВолиньPost» – 16% (40 новин з 251), ІА «Конкурент» – 15% (46 новин з 307).

Всі проаналізовані медіа найбільше у стрічці новин публікували статистику про рівень захворюваності на Covid-19, тих хто одужав та про кількість померлих. Таких новин було 27% від загальної кількості проаналізованих новин про коронавірус. Зазвичай це були офіційні дані з МОЗ. Бувало, що нові статистичні дані видання публікували двічі-тричі на день. Медіа публікували новини про кількість хворих у реанімаціях з коронавірусом у лікарнях Волині. Була також сумна статистика про те, скільки лікарів померло на Волині від COVID-19.

Медіа також активно інформували про вакцинацію в Україні та за кордоном. Таких новин було 18,4%. У медіа інформували, які вакцини від COVID-19 є у Волинській області. Були навіть новини про те, що кияни влаштували бійку в черзі до пункту вакцинації.

Загалом новини про вакцинацію на різних сайтах були типовими та схожими. Також ЗМІ писали про дозвіл від Міністерства охорони здоров’я України щодо вакцинації дітей від 12-17 років. Також були інформативні новини про те, як та де щеплюють підлітків у Луцьку.

Багато новин про вакцинацію було всеукраїнського рівня. Зокрема, про те, що бустерну дозу щеплення від коронавірусу можна буде отримати після вакцинації 50% населення.

Більшість ЗМІ писали про вакцинацію не лише в Україні, а й за кордоном. Наприклад, про кількість вакцинованих у США. Важливо, що у моніторинговий період не було фейків про вакцинацію від СOVID-19. 

Найбільше новин про вакцинацію у період моніторингу було на сайті ІА «Волинські новини» (16). Активно писали про вакцинацію й на сайті «Конкурент» (10) та «Район.in.ua» (8). Значно менше було новин про вакцинацію на двох сайтах «ВолиньPost» та «Волинь24» – 6 новин загалом. 

Про сертифікати вакцинації та роз’яснення правил щодо отримання було опубліковано 13,8% новин. В них інформували  про те, що у «Дії» можна отримати не лише сертифікат про вакцинацію для дорослих, а й дитячий. Також були пояснення про те, що робити, якщо у «Дії» зник COVID-cертифікат. 

Були й новини від МОЗ про те, як отримати українцям отримати COVID-паспорт, якщо вони вакцинувалися за кордоном. Цікаво, що у «Дії» можна отримати СOVID-сертифікат на підставі ПЛР-тесту. На сайті ІА «Конкурент» була корисна інформація про те, що наразі сертифікат вакцинації для проїзду в громадському транспорті Луцька не потрібен.

Про сертифікати вакцинації найбільше новин було на сайті ІА «Волинські новини» (9), на сайті «ВолиньPost» та «Конкурент» (по 6 новин), майже однакова кількість новин про СOVID-cертифікати була на сайтах «Район.in.ua» (5) та «Волинь24» (4). 

Про карантин і обмеження у зв’язку з пандемією – 13,4% публікацій. Журналісти активно писали про обмеження та правила, що діятимуть у «червоній» зоні з 8 листопада. Важливу тему підняв сайт «Конкурент» про обмеження у школах під час карантину. Також були новини про правила у громадському транспорті у зв’язку з  «червоною» зоною на Волині. Наприклад, пасажири зможуть займати лише сидячі місця у транспорті. Писали волинські журналісти й про Буковель, куди пускатимуть тільки туристів з COVID-документами. Також була інформація, що у сусідній Рівненській області під час «червоної» зони у транспорт пускатимуть з сертифікатами про вакцинацію від коронавірусу або з результатом негативного ПЛР-тесту.

Найбільше новин про карантинні обмеження було на сайті «Конкурент» та «Волинь24» – по 8 новин загалом, у «ВолиньPost» – 5 публікацій, «Волинські новини» і «Район.in.ua» по 4. 

Писали видання і про кримінальні порушення, пов’язані з пандемією. Таких новин було 9,2% від загальної кількості новин про перебіг пандемії. Наприклад, медіа писали про те, що затримали волинянку з фальшивим COVID-сертифікатом на Львівщині. Також були новини, що за підробку COVID-сертифікатів cудитимуть громадян, яких затримали на кордоні. Новини були про порушення у часи пандемії схожими на різних сайтах, адже писали про те саме.

Про стан лікарень та забезпечення киснем, апаратами ШВЛ було зафіксовано 8,8% новин. Медіа писали про те, що розглядається питання щодо виробництва кисню в межах Волинської області. У ЗМІ суспільно-важливими були новини про поставки кисню у лікарні на Волині. Наприклад, сайт «ВолиньPost» 2 листопада опублікував новину про доставку 12 тонн кисню у відділення обласної клінічної лікарні, де лікують хворих на COVID-19.

На сайті «Район.in.ua» чимало новин було про Рівненщину. Зокрема, публікували інформацію про те, що на встановлення кисневих станцій у восьми лікарнях Рівненщини виділили 25,5 мільйона гривень. Також медіа писали про збільшення кількість ліжок для хворих на коронавірус в лікарнях Рівного.

Найменше було публікацій про антивакцинаторські рухи – 1,4%. Зокрема, в медіа висвітлювали антивакцинаторський мітинг під стінами Верховної Ради України. Розширену новину про це написав, зокрема,  «ВолиньPost», посилаючись на інформацію ТСН. В тексті є як позиція мітингуючих, так і дані статистики, які демонструють: там, де рівень вакцинації високий, немає такої кількості госпіталізованих і померлих.

Також «Волинські новини» коротко написали про те, що активісти заблокували урядовий квартал у Києві та вимагають скасувати карантин. Крім цього, на сайті «Район.in.ua» опублікували новину про протести у Рівному проти вакцинації. В новині дається лише точка зору протестувальників, в той час як в беграунді наведена  інформація «що вакцинація проти COVID-19 в Україні є добровільною. Щеплення наразі залишаються єдиним дієвим методом зупинити поширення вірусу.» Новин про антивакцинаторські рухи в Луцьку не було, оскільки таких акцій у цей період не відбувалося.

Ще 13,8% новин, що стосуються теми коронавірусу, віднесені до категорії інше. Сюди увійшли новини про випробування української вакцини за кордоном, про те, що вчені знайшли антитіло, яке може протистояти різним коронавірусам. Також було в новинах про названу науковцями групу людей, які мають більший ризик померти від коронавірусу та як відрізнити грип від коронавірусу. 

Додамо, що на темі коронавірусу ще й джинсували. Наприклад, сайт ІА «Волинські новини» опублікував заяву політичної партії «За майбутнє»: у звернені до Кабміну йдеться про те, щоб скасувати норму про відсторонення від роботи невакцинованих працівників без компенсації зарплати.

Також на сайті «Конкурент» була новина про те, що на таксі Uklon для вакцинованих українців діятиме акція та знижка на поїздки з використанням сканованого QR-коду в пунктах вакцинації.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!