ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як онлайн-медіа Волині пишуть про діяльність правоохоронців

06.05.2021, 10:03
Мая Голуб

Про правоохоронні органи волинські онлайн-медіа пишуть переважно нейтрально. Водночас позитив у новинах переважає негатив.

Такі результати моніторингу онлайн-медіа Інституту масової інформації, що тривав 5–9 квітня 2021 року. 

Основна мета  моніторингу – визначити частку новин про правоохоронні органи в новинних стрічках онлайн-медіа, проаналізувати, про кого згадують найчастіше (Нацполіцію, патрульну поліцію, НАБУ, СБУ, ДБР, прокуратуру, суди), звідки медіа беруть інформацію про правоохоронні органи та яка тематика і тональність новин. Під аналіз потрапили сайти ІА "Волинські новини", "ВолиньPost", "Волинь24", "Район.in.ua", "Під прицілом". До моніторингу ввійшли лише новини. Статті, блоги, анонси та інші тексти не враховувались.  

Загалом до моніторингу ввійшло 1265 новин, з них 173, або 13,7%, були про правоохоронні органи. Найбільше новин на п’яти промоніторених сайтах було про Національну поліцію – 41% загальної кількості новин про правоохоронні органи, суди – 19%, прокуратуру – 17%, патрульну поліцію – 16%. Значно менше новин було про ДБР  (4 %), СБУ (2,5%) і НАБУ (0,5%). 

Найбільше новин про Національну поліцію опубліковано на сайті "Район.in.ua" та "ВолиньPost" (40 новин загалом), дещо менше публікацій на сайті "Волинські новини" (12 новин), "Волинь24" (12 новин), "Під прицілом" (14 новин). Про патрульну поліцію найбільше писали "Волинські новини" та "ВолиньPost" (19 новин), загалом на вісім згадок менше про патрульних було на сайті "Волинь24", "Район.in.ua" та "Під прицілом". Згадок про прокуратуру на сайтах приблизно однаково, бо було загалом 32 новини зі згадками про діяльність прокуратури.

Тематика і джерела новин, де фігурують правоохоронці

У новинах про правоохоронців переважають кримінальні новини: таких зафіксовано 59% загальної кількості згадок про правоохоронні справи. На другому місці за згадками – резонансні справи (16%), на третьому – успішна діяльність правоохоронців – 12% новин. Про корупцію або ж порушення, де фігурують правоохоронці загалом, було 4% новин, інше – 9%. Зокрема, до іншого ввійшли новини, де згадують про правоохоронців, але там немає криміналу чи інформації про успішну діяльність. 

Інформація про те, що "Волинянин побив  матір, а потім відібрав у неї телефон та гроші" є прикладом кримінальної новини. Резонансною стала новина про знайденого семирічного хлопчика Матвія, який був в очереті, адже про це написали майже всі медіа. Також суспільний інтерес і резонанс є в судовій справі Сергія Стерненка, якого випустили під домашній арешт. 

Моніторинг показав, що найбільше новин (36%) публікують з тієї інформації, що надсилають їм речники або пресслужби правоохоронних органів. Сайти активно беруть інформацію в інших українських онлайн-медіа – 27%, офіційних сайтів правоохоронних органів – 12,6%, оригінальних власних новин – 11,5%, із соціальних мереж  – 9,5%, іноземних ЗМІ – 2,1%. Новин про правоохоронні органи без посилань на джерела зафіксовано 0,5%. 

Трапляється також, коли в новині мав би бути коментар поліції, а його немає. Приклад можна побачити на сайті "Під прицілом" у новині, що 5 квітня редакція дізналася від очевидців про ДТП у Луцьку. Проте деталей від поліції там немає.

Про роботу з медіа від прессекретарів поліції

Ми поговорили з комунікаційницями з правоохоронних органів, щоб дізнатися їхнє бачення взаємодії з медіа. 

Завідувачка сектору комунікації ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук розповіла, що  в поліції  новини поширюють через офіційний сайт, офіційну сторінку у фейсбуці, інстаграмі, твіттері, ютубі. Також посилання на такі новини надсилають, зокрема, до спеціального чату місцевим медійникам, який Ольга створила для оперативного реагування і поширення актуальних новин.

"Деякі події заслуговують ширшого висвітлення на центральних каналах, тоді сповіщаю власкорів, контактую з героями, зводжу їх разом, готую спікерів, у результаті виходять класні сюжети. Так було з випадком розшуку хлопчика на Горохівщині нещодавно", – зазначила Ольга Бузулук.

На її думку, дуже важливо в позитивних новинах "тримати" історію, стежити далі за розвитком подій. Наприклад, журналістка Тетяна Хомич з 1+1 поїхала в лікарню разом з поліцейськими відвідати хлопчика, якого розшукували й знайшли в очереті. Він сказав, що хоче стати поліцейським. Це був справжній позитив. Зараз йому шиють дитячу поліцейську форму. 

За спостереженнями Ольги Бузулук, у порівнянні з минулими роками рівень професійності журналістів зріс. Натомість деякі журналісти справді маніпулюють інформацією, порушуючи в такий спосіб журналістські стандарти.

"Там, де ми бачимо, що ситуація дуже критична, то, звичайно, подаємо спростування. Але спростування наступного дня чи через день уже не діє так, як перед тим розійшовся маніпулятивний сюжет з негативом на поліцію. Але моя позиція незмінна: наша точка зору має бути, ми орієнтуємося на освічених мудрих думаючих громадян", – зазначила Ольга Бузулук. 

Прессекретарка патрульної поліції Волині Валентина Мельник розповіла, що новини, які стосуються діяльності управління патрульної поліції Волині, вона поширює з офіційної сторінку у фейсбуці по локальних спільнотах, у телеграм-каналі та твіттері. 

Також журналісти можуть стати свідками на відпрацюваннях правоохоронців щодо того, чи пропускають водії автомобілі ДСНС, медиків чи поліції, або ж побачити, чи дотримуються пішоходи правил дорожнього руху.  

"Ми повідомляємо ЗМІ пресанонсом, що будуть відбуватися  відпрацювання, і повідомляємо адреси. Тобто якщо це відпрацювання щодо дотримання ПДР пішоходами, то беремо кілька вулиць, де спостерігається те, що там найчастіше пішоходи переходять дорогу в невстановлених місцях і спільно з журналістами виявляємо порушників та проводимо профілактичні бесіди. Якщо це відпрацювання з ДСНС чи медиками, то спільно з журналістами дивимося, як водії пропускають транспорт спецслужб. Журналісти в цьому випадку сидять в автомобілях медиків, ДСНС, поліції", – зазначила Валентина Мельник.

"Особисто мені прикро, коли деякі ЗМІ публікують про будь-яку поліцію лише негатив, дезінформують свою аудиторію або не беруть коментар, коли він потрібен для балансу думок. У таких випадках ми публікуємо спростування, повідомляємо правдиву інформацію через інші ЗМІ, відповідаємо на інформаційні запити чи навіть у повідомленнях у соцмережах", – резюмує прессекретарка патрульної поліції.  

Тональність новин про правоохоронців

Відповідно до методології Інституту масової інформації, позитивні новини – ті, в яких ідеться про успішну діяльність правоохоронців. Зокрема, коли затримали злочинця, викрили незаконну діяльність, оголосили підозру тощо. Новини нейтрального характеру: кримінальні зведення: вбив, пограбував, украв, сталося ДТП тощо. Негативні новини – це критика, справи проти правоохоронців, корупція тощо. 

Так, про Національну поліцію України опубліковано 26% позитивних новин, 68% висвітлено нейтрально, 6% негативних згадок. Про патрульну поліцію – 16% новин з позитивною тональністю, 76% нейтральних новин, 8% згадок з негативом. Про СБУ 60% згадок були нейтральними, 40% – позитивними. Про діяльність прокуратури 20% згадок були позитивними, 80% – нейтральними. Найменше позитивних згадок було про діяльність судів – 8%, зате й негативних згадок також не зафіксовано. Про НАБУ та ДБР усі згадки були нейтральними, 

Про Нацполіцію в новинних стрічках було чи не найбільше позитивних новин, аніж про інші правоохоронні органи, – 26% загальної кількості згадок. Так, 8 квітня про успішне завершення пошуку зниклого хлопчика з Волині написали всі ЗМІ. Новина стала резонансною, адже небайдужі люди переживали за життя дитини. Хлопчика із села Холонів знайшов в очереті службовий пес правоохоронців.  

Резонансною новиною стала інформація про поліцейського, який збив жінку на авто та втік з місця події. Згодом стало відомо, що він звільнився. Розслідуванням цієї справи займається Державне бюро розслідувань (ДБР).

У новині на сайті "Волинські новини", де йдеться про 15-річну дівчину, яка розбилася на скутері, додано скріншоти коментарів звичайних людей з Facebook. Мовляв, діти за кермом на центральній вулиці, а поліція нічого не робить. Маніпулятивно подавати такі  коментарі в новині, свідомо спрямовуючи негатив проти поліції.

Також приклад успішної й позитивної діяльності поліції є в новині на сайті "Волинські новини" із заголовком "У Струмівці затримали мікроавтобус з деревиною: водій намагався відкупитись за 2 тис. грн та 40$". Водій хотів відкупитися від поліцейських, але вони від його грошей відмовилися. 

Загалом у новинах про правоохоронців промоніторені сайти здебільшого публікували новини з нейтральною тональністю (77%). Позитивних згадок про правоохоронні органи було 19%, негативних – 4%. 

Мая Голуб, регіональна представниця Інституту масової інформації  у Волинській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!