ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ядерний удар по Вінниці: як ЗМІттєві бачки бомбардують фейками

У російських пропагандистів Вінниця має особливий попит. Чимало нащадків геббельса закликають то вдарити по Вінниці ядерною зброєю, то потопити місто в крові. Щобільше, множачи фейки й залякуючи мирне населення, російські, прости господи, ЗМІ вигадують атомні бомбардування і навіть називають чіткі дати. В унісон з ними ширять паніку й вітчизняні "астрологи".

російський пропагандист антон красовський лише нещодавно став відомий широкому українському загалу. Передусім своїм кровожерливим закликом “топити й палити українських дітей”. Абсолютно карикатурну критику за його слова влаштували в рідному красовському рт ("раша тудей" – рупор роспропаганди за кордоном). Пропагандиста пожурили, відсторонили від ефірів, він скиглить, що в нього все погано. Але направду на росії за два слова "ні війні" вже заводять кримінальні справи. А тут за заклики до геноциду бурління в межах корпорації.

Так ось, саме красовський ще до цих закликів публічно радів тому, що російські ракети вдарили по Вінниці. Теракт 14 липня – коли загинули чверть сотні вінничан, серед яких чимало дітей, людей, які просто прийшли до медичного центру чи в будинок побуту, чи просто знімали гроші в банкоматі, – для красовського став лише приводом під’юджувати до атак на цивільне населення. Наступного дня після теракту, 15 липня, пропагандист, на той момент цілий директор російського мовлення "раші тудей" антон красовський видав у соцмережі пост про те, що йому "мало Вінниці!".

І за ці висловлювання красовський не був жодним чином покараний. Мабуть, не час був для заклання жертовного ягняти.

В останній день вересня в телеграм-каналі "Реальна Вінниця" з’явилася фотка, яка імітувала статтю з вікіпедії про "атомні бомбардування Вінниці та Львова". До неї йшов короткий опис: "Вінниці погрожують ядерним ударом. Російські телеграм-канали поширюють у мережі ось таку жахливу статтю з вікіпедії". Відшукати джерело цього вкиду виявилося досить важко. Але певну дозу деструктивних дій це повідомлення дало. Принаймні напередодні 30 вересня знайшлися ті, хто дещо, але запанікував.

До цих "реальних вінниць", "трухи" та решти пабліків, які мають не те що непрозору власність та невідомо ким модеруються і наповнюються, а взагалі невідомо якої сторони конфлікту дотримуються, запитань чимало. На те, що інформація там подається неперевірена, нарікають і вінницькі журналісти. Наприклад, головред "20 хвилин" Вадим Павлов:

 

Цілком можливо, що модерують ці "реальні трухи" зовсім не місцеві адміни. І не факт, що ці люди знають про стандарти, верифікацію, вміють поводитись і подавати чутливу інформацію. Та зрештою подібні виклики для журналістики у вигляді "молодого племені", яке прийшло робити медіареволюції, – звична справа. Щоправда, де зараз ті "проривні проєкти", а де досі ЗМІ, неважко простежити.

Доєднався до фейків про Вінницю і "зоряний десант". На початку жовтня на УНІАН вийшов матеріал про те, що "астролог Ольга Медвецька розповіла, що ймовірність ядерної війни досить велика". Знавець зв’язків положення небесних тіл щодо людських доль поважно зазначала, що "найнебезпечнішим періодом у цьому плані є кінець жовтня – початок листопада, а точніше, близько 23 жовтня до 10 листопада. В даний час ситуація на небі буде непростою з багатьох причин". Причини, звісно, могли додумати собі кожен. І під ці критерії могло потрапити будь-що. Та найцікавішим у цьому опусі став перелік міст, по яких "може бути завдано ядерного удару": "Я б сказала, що в зоні ризику знаходяться Житомир, Вінниця та Кривий Ріг".

Цю дурню розтиражували місцеві ЗМІ, а висновки про те, що "кажуть, що по Вінниці готують ядерний удар", швидко відгукнулися серед жителів міста. Не серед усіх, звичайно. Але і малої купки панікерів може вистачити для великої хвилі паніки.

Інший фейк про Вінницю, який запустили також на початку жовтня, не стосувався ядерних ударів, атомних бомбардувань. Проте також налякав чимало містян. "У Вінницькій ОВА готується "часткова мобілізація студентів", – такими заголовками майоріли деякі ЗМІ. Особливо з тих, що звикли репостити без перевірки. Цей випадок по кісточках розібрав "СтопФейк". Тому особливо писати тут вже немає про що.

У цій ситуації поза межами розбору цікаво ще й те, що ЗМІттярі навіть не спромоглися банально загуглити, як російською мовою пишеться Вінниця. З двома "Н":

Не відстає у фейкожбурлянні й міноборони рфії. Наприкінці липня воно офіційно вичавило із себе, що "у Вінниці в приміщенні обласної психіатричної лікарні (вулиця Пирогова) неонацисти у дворі розмістили військову техніку, водночас евакуація жителів з будинків навколо не проводилася". Те, що у Вінниці навколо психлікарні – парк, мало хвилювало росіян. А вінничан саме згадування їхнього міста з вуст мордорського воїнства все ж змусило насторожитись: чи не стане це черговою ціллю для ракет.

Наведені приклади, звичайно, – це крапля в морі брехні, яку тиражує росія про одне лише місто, Вінницю. І надалі поки що немає, на жаль, приводів думати, що потік фейків припиниться. Бо радикальна брехня – їхня зброя…

Фото: скріни соцмереж. Головне фото згенеровано нейромережею deepdreamgenerator.

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!