ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна, її наслідки і права людини: про що частіше за все пишуть медіа тимчасово окупованої Херсонщини

Більшість новин у херсонських медіа, очікувано, присвячені війні та її наслідкам, а також правам людини. Зате про екологію, соціальні проблеми, і економіку медіа майже не пишуть.

Такі висновки моніторингу п’яти херсонських ЗМІ, який з 8 по 12 серпня 2022 року провів Інститут масової інформації. Загалом було проаналізовано 538 повідомлень таких видань: Херсононлайн, Суспільне: Херсон, Типовий Херсон, Вгору та Кавун.city.

Відразу зазначимо, що нам довелося змінити наш традиційний перелік медіа, які потрапляли до моніторингу, адже частина з них перестала оновлюватися. Тож, кількість новин, які ми промоніторили протягом тижня, загалом зменшилася, у порівнянні із дослідженнями, які ми проводили до повномасштабного вторгнення.

До речі, останній схожий моніторинг, проведений нами у квітні 2021 року, зафіксував, що більше за інших херсонські медійники писали про силовиків. Зараз саме про херсонських правоохоронців ми зафіксували буквально декілька новин. А на улюблену тему криміналу, якій у 2020 році медійники Херсонщини присвятили 32% новин, зараз припадає лише 6%.

Питанням бойових дій на Херсонщині і в Україні загалом було присвячено 35% новин. Очевидно, що більшість з них стосувалися бойових дій на Херсонщині, яка тимчасово окупована російською федерацією.

Трохи менше, 17,6% новин, херсонські медійники присвятили темі прав людини. До цієї тематики ми віднесли всі випадки порушення прав людини, як то: викрадення людей, незаконні обшуки, примус і питання так званого «референдуму». Майже 40% новин цієї тематики стосувалися питання викрадення людей. Ще приблизно стільки ж матеріалів стосувалися спроби росіян провести так званий «референдум».

На третьому місці за популярністю стали новини про соціальні наслідки війни. Сюди ми віднесли не тільки питання соціального захисту чи соціальних проблем населення, а також і проблеми із водопостачанням, електрикою та об’єктами критичної інфраструктури.

7% новин у досліджених медіа присвятили волонтерам, по 6% політиці та криміналу і 4% – економіці та бізнесу.

Зовсім мало – по 2% новин було присвячено питанням екології та культури. Про спорт написали всього 1,6% новин, медицину – 1,48%, а про соціальні питання, які не стосуються війни, всього 1,5% новин.

До речі, про коронавірус, який ще інколи згадують у загальноукраїнських медіа, у херсонських не написали жодної новини.

Загалом, ситуація у медіапросторі Херсонщини непроста. Медійникам все важче отримувати інформацію з окупованих територій, а на місцях майже немає журналістів. До того ж, більшість медіа або скоротили роботу, або взагалі її припинили. Це прямо впливає на кількість, якість та тематику новин. Новин, які зараз дуже потрібні мешканцям тимчасово окупованої Херсонщини та тим, хто був змушений покинути свої домівки.

Сергій Нікітенкорегіональний представник Інституту масової інформації у Херсонській області

Liked the article?
Help us be even more cool!